14 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Het bereiken van je tweede trimester kan aanvoelen als een ontzettende opluchting. De baby groeit goed, je hebt een uitgerekende datum, een echo en waarschijnlijk een hartslag gehoord.

De kans op een miskraam is nu een stuk kleiner en als kers op de taart voel je je waarschijnlijk een stuk energieker. Het is niet voor niets dat dit tweede trimester ook wel de “honeymoon fase” van je zwangerschap wordt genoemd!

Jouw baby in week 14

Hoewel zich in deze week misschien geen spannende dingen voor te lijken doen, verandert er vanaf deze week veel voor je baby. Tot 14 weken groeien alle foetussen namelijk even snel. Vanaf deze week gaan de baby’s dit op eigen tempo doen. Gemiddeld genomen is je baby nu zo groot als een perzik en weegt ongeveer 45 gram. In gewicht is hij of zij de afgelopen week verdubbeld! Langzaam aan wordt je baby steeds menselijker. In deze week wordt het neusje verder gevormd, met neusgaten en al. De oortjes bereiken langzaam haar definitieve positie en ook de tong wordt nu gevormd. Ook de organen doen hun werk. De nieren werken optimaal en de baby scheidt in deze week al urine uit!

Jouw lichaam in week 14

Sit back and relax, want je voelt je vanaf deze week waarschijnlijk al een stuk beter! Zo niet, heb geduld, want ook jij zal je de komende weken energieker gaan voelen. Misselijkheid en moeheid zullen plaats gaan maken voor meer energie, misschien al een heel klein buikje en andere zwangerschapseffecten. Zo zal je misschien merken dat je nagels sterker worden en sneller groeien. Ook je haar kan dikker en glanzender lijken nu je 14 weken zwanger bent. Dat zijn nou de positieve veranderingen die je tijdens een zwangerschap wilt ervaren!

Het zou kunnen dat je wat bandenpijn zal gaan voelen, nu je 14 weken zwanger bent. Dit is je baarmoeder die verder uitrekt om je baby te kunnen huisvesten. Die banden lopen langs de zijkanten van je baarmoeder, dus je kan deze pijn ervaren in je buik, maar ook aan de zijkanten van je romp, liezen of bovenbenen. Wees gerust, dit is niets om je zorgen over te maken! Een andere opvallende verandering kan zijn dat je in plaats van misselijkheid nu extra veel trek hebt! Dat is logisch, je baby maakt zich op voor een groeispurt en je lichaam verandert mee. Rond 14 weken is het gebruikelijk om ongeveer 300 calorieën per dag extra te eten. Ter vergelijking: dat is 1 boterham met kaas extra per dag.

Naarmate je verder komt in je zwangerschap, loopt dit aantal wat op. Probeer de extra calorieën wel tot je te nemen in de vorm van gezonde voeding, waar jouw lichaam en je baby ook echt wat aan hebben. Pas op met teveel verzadigde vetten en suikers. Maar af en toe een bakje ijs als toetje moet natuurlijk kunnen!

Checklist 14 weken zwanger

  • Nu de misselijkheid wat minder is geworden en je meer energie en trek hebt, is het wellicht goed om wat bewuster om te gaan met wat je eet en hoeveel. Je zwangerschap duurt nog ongeveer 6 maanden en het is belangrijk om je zo gezond mogelijk te voelen. Check je huidige gewicht en maak eventueel met je verloskundige een plan rondom het beoogde aantal kilo’s dat jij aan wilt en moet komen. Ook kan je het handige gewichtsschema gebruiken op onze website.
  • Is je nieuwsgierigheid rondom het geslacht van je baby echt niet meer te houden? Maak deze week dan een afspraak bij je echoscopiste voor een pretecho. Hier wordt er gekeken naar het geslacht van je kindje, wat ze rond 15 weken bijna altijd goed kunnen zien. Let wel op: deze echo wordt niet vergoed door je verzekering. De kosten liggen meestal rond de 50 euro.

13 weken zwanger15 weken zwanger 

15x babynamen die perfect passen bij het sterrenbeeld Maagd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen