Het complete overzicht van de verbazingwekkende groei van je baby in de buik

Zwanger Sanne Verweij 13 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Het is fascinerend: er groeit gewoon een klein mens in je als je zwanger bent! Dit idee is soms bijna niet te bevatten, laat staan dat je je kunt voorstellen hoe groot je baby is of welke eigenschappen er per week bijkomen. Famme zet dit voor jou op een rij.

Je bent misselijk of je voelt je baby trappen tegen je buik; je weet wat je zelf voelt, maar niet wat je baby doormaakt. Het is fijn om te weten hoe groot je baby is en wat hij elke paar weken weer heeft ontwikkelt.

Eigenschappen van de baby

0-5 weken zwanger

Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, zal het ongeveer 40 weken duren voor je zal bevallen. In de eerste weken van de zwangerschap wordt de eicel bevrucht, kun jij zwangerschapssymptomen krijgen en zal het hartje van de baby voor de eerste keer slaan. In deze paar weken is je baby van twee losse cellen tot een embryo met beginnende armen en benen gegroeid. Hij is ongeveer drie centimeter en is te vergelijken met een chiazaadje, peperbolletje of minuscuul kikkervisje.

6-9 weken zwanger

Zijn hartslag is in week zes wel twee keer zo snel als die van een volwassene. Elke minuut worden er honderd nieuwe hersencellen gemaakt. Hij groeit dus slim in je buik! Ook ontwikkelen de gelaatstrekken van je baby zich steeds verder: oogleden, neusgaten en de oren beginnen vorm te krijgen. Ook de vingers en tenen ontwikkelen zich. Je baby is ongeveer zo groot als een bosbes.

10- 13 weken zwanger

De placenta en de navelstreng worden gemaakt en hij wordt gevoed door de navelstreng. Je baby groeit ongeveer twee centimeter per week en ontwikkelt zijn spieren door oefeningen te doen in de baarmoeder, dit kan omdat hij in het vruchtwater zweeft. Na week elf is je baby geen embryo meer, maar een foetus. De belangrijkste fase is doorgemaakt: het tweede trimester is begonnen.

14- 20 weken zwanger

De baby is erg beweeglijk wat je naarmate de 20e week kunt gaan voelen. Je baby kan zelfs al gekke gezichten trekken. Hij krijgt overal donshaartje die blijven zitten tot de 37e week. Hij begint te drinken van het vruchtwater en kan de hik krijgen als hij dit te snel doet. Hij is vooral aan het groeien; de botten worden sterker en het gehoor ontwikkelt zich. Het is dus mogelijk dat je baby je vanaf week negentien kan horen praten of zingen!

21- 29 weken zwanger

Je bent over de helft van de zwangerschap. De baby ontwikkelt zijn zintuigen; gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Ook kan hij dromen! Het grootste gedeelte van de tijd is hij dan ook aan het slapen, wel tot 20 uur. Daarnaast gaat je baby ook langzaam leren ademen. Dit doet hij niet met lucht, maar met vruchtwater dat in en uit de longen komt. Vanaf week 24 is hij levensvatbaar volgens artsen. Hij is vooral aan het onwikkelen: de longen, de hersenen en hij krijgt huidsmeer wat ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt.

30- 36 weken zwanger

Het derde trimester is begonnen. Je baby zal dan ook beginnen met zich te positioneren voor de bevalling, vanaf week 33 ligt hij meestal in de juiste positie. De hersenen groeien nog. De zenuwcellen en zenuwverbindingen werken en je baby kan zelfs opschrikken van harde geluiden. Vanaf week 34 is hij zo groot als een meloen, neemt het gewicht toe en kan hij reageren op fel licht. De donshaartjes laten los en komen in het vruchtwater terecht, wat hij vervolgens inslikt. Hierdoor prikken de haartjes zijn darmen waardoor de ontlasting op gang komt.

37- 40 weken zwanger

Je baby heeft nu minder ruimte waardoor hij minder krachtig kan bewegen. Het haar is gaan groeien en ook de nageltjes, die eruitzien als een soort vliesjes, zijn langer geworden. Uiteindelijk ligt je baby met zijn hoofd omlaag en de benen opgetrokken te wachten tot hij geboren wordt. Met week 40 is je baby ongeveer zo groot als een pompoen!

Zwanger? Dit zijn de eerste 12 symptomen van een zwangerschap

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme