7 feiten over de navelstreng die jij nog niet wist

Baby Wilma Groothuis 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De navelstreng krijgt altijd even kort de aandacht na de geboorte, maar wordt daarna al snel weer vergeten. Toch is het alles behalve onbelangrijk. Wij vertellen jou in dit artikel 10 interessante feiten over de navelstreng.

De navelstreng doorknippen is altijd een mooi moment, een taak die de partner vaak mag uitoefenen. Daarna wordt er eigenlijk niet meer naar omgekeken, wat logisch is, maar het is weldegelijk belangrijk geweest tijdens de zwangerschap. Het verbindt de baby namelijk met de placenta.

Feiten over de navelstreng

Omdat het zeker interessant is om hier meer over te weten, vertellen wij 7 feiten over de navelstreng die jij nog niet wist.

1. Navelstrengomstrengeling

Wanneer de baby klein genoeg is om vrij te bewegen, spelen ze vaak met de streng, waardoor deze om hun hoofd en nek gewikkeld kan raken (navelstrengomstrengeling). In de meeste gevallen hoef je je hier geen gelukkig geen zorgen over te maken, het heeft geen impact op de werking ervan en ook de bevalling verloopt meestal gewoon zonder problemen.

2. Hij stopt zelf met werken

De navelstreng was 9 maanden in een omgeving die perfect op temperatuur was. Wanneer de streng jouw lichaam verlaat en aan de veel koelere lucht wordt blootgesteld, begint hij te krimpen en te harden. De bloedvaten in de navelstreng worden samengedrukt en afgesloten, dit zorgt ervoor dat de streng zich op natuurlijke wijze vastklemt. Meestal duurt dit tussen de drie en twintig minuten.

3. De oorsprong

De navelstreng is onderdeel van een baby. Als een eicel wordt bevrucht, splitst het zich in twee delen: het embryo en de placenta. Uit de embryonale cellen ontstaat de dooierzak, deze brengt voedingsstoffen van de moeder naar het embryo. De navelstreng ontwikkelt zich weer uit de dooierzak en het foetaal membraam.

4. Bloed via de navelstreng

De moeder wisselt voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen uit met haar baby in de placenta. Het bloed van de moeder vermengt zich niet met die van de baby, waardoor de baby in het laatste trimester elke minuut een half liter bloed via de navelstreng krijgt.

5. Ontwikkeling beïnvloeden

De navelstreng is enorm belangrijk voor de uitwisseling van voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Problemen met gezondheid en voeding bij de moeder kunnen de ontwikkeling van zowel de placenta als de navelstreng beïnvloeden, denk aan ongezonde voeding, obesitas, roken en chemische stoffen.

6. De lengte varieert

De navelstreng kan variëren in lengte, maar gemiddeld zijn ze tussen de 45 en 60 centimeter lang. Het is niet bekend hoe de lengte wordt bepaald, maar we weten wel dat het zijn maximale lengte bereikt met ongeveer 28 weken.

7. De culturele betekenis

In veel westerse culturen wordt de betekenis van de navelstreng geassocieerd met het doorknippen ervan door de vader, na de geboorte van de baby. Dit staat symbool voor het verbreken van de band tussen de moeder en de baby. Steeds meer ouders willen tegenwoordig de streng houden als aandenken aan hun baby.

Prangende vraag: voelt je baby het als de navelstreng wordt doorgeknipt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme