10 dingen om te doen als je kind bang in het donker is

Opvoeden Rachelle Weiler 14 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Op het moment dat kinderen hun zelfbewustzijn meer gaan ontdekken, gaan er onherroepelijk nachten komen dat je kind bang in het donker is.

Het hebben van nachtmerries kan hier ten grondslag aan liggen, of misschien wel iets stressvols wat je kind overdag heeft meegemaakt. Enge films kunnen ook de nachtrust van je kleintje beïnvloeden, of geluiden die je kind niet kan plaatsen. Wat de reden ook is; de kans is groot dat je kind door jou getroost wil worden.

Als je kind bang is in het donker

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kind minder bang is in het donker? Wij geven tien tips.

1. Luister en stel je kind gerust

Zodra je merkt dat je kind angstig is, en hij of zij dit uit, is het belangrijk dat je hier naar luistert en daar de tijd voor neemt. Neem de angst van je kind serieus, en probeer hem of haar gerust te stellen. Vertel je kind keer op keer hoe veilig en huis en de slaapkamer zijn, en dat je ervoor zorgt dat je kind niks overkomt.

2. Leer ze omgaan met hun angst

Kinderen zullen tijdens hun jeugd verschillende angsten ontwikkelen. Dat is volstrekt normaal. Leer ze echter een manier waarop ze met hun angsten om kunnen gaan. Lees ze bijvoorbeeld voor uit een boek waarin de hoofdpersoon ook over een angst heen moet komen, of vertel ze een verhaal over jezelf waarbij je (vroeger) ook over een angst heen moest komen en hoe jij dat deed.

3. Doe spelletjes in het donker

Maak de slaapkamer en het donker minder eng! Speel spelletjes in het donker, door bijvoorbeeld zaklampen te gebruiken. Doe iets waardoor je kind ontspant, en waardoor het een goede associatie krijgt met het donker. Hierdoor wordt de slaapkamer ‘s nachts een stuk minder eng.

4. Gebruik je fantasie en wees creatief

Als je kind bang in het donker is, is het een goed idee om op zijn of haar niveau mee te denken over een oplossing. Is je kind bang voor monsters? Maak dan overdag samen een monsterspray, en spray daar de slaapkamer mee.

5. Zet een nachtlampje neer

Een klein, dof lampje kan een wereld van verschil maken voor jouw kind. Laat het ‘s nachts aan, zodat je kind meer ontspannen in slaap valt. Ook kan je de slaapkamerdeur een stukje open houden, zodat er altijd een beetje licht naar binnen schijnt.

6. Vermijd enge TV programma’s

Soms is het moeilijk om van te voren in te schatten wat je kind als eng beschouwt als er iets op TV is. Toch kan dit ervoor zorgen dat je kind soms weken of maandenlang angstig is ‘s nachts. Check van tevoren goed waar je kind naar wilt kijken en doe even onderzoek online.

7. Praat overdag over de angsten van je kind

Probeer de angst van je kind uit de context te halen door er overdag, wanneer er absoluut geen gevaar dreigt volgens je kind, over te praten. Door er over te praten wordt het onderwerp minder eng, en overdag bouw je samen met je kind het zelfvertrouwen op om ‘s nachts rustig naar bed te gaan.

8. Laat je kind in z’n bed liggen

De kans is groot dat als je kind bang in het donker is, het uit bed komt en jou of je partner op wil zoeken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Door bij jou in het veilige bed te kruipen, wordt het idee van de eigen, enge slaapkamer alleen maar verder bevestigd. Leg je kind uit dat het in z’n eigen bed moet blijven, maar dat je zeer regelmatig komt kijken.

9. Ga regelmatig kijken

Deel 2 van het bovenstaande punt. Op het moment dat je kind zeker weet dat je bijvoorbeeld elk kwartier even komt kijken, zal het minder snel de behoefte voelen om jou op te zoeken. Doe dit in het begin van de avond regelmatig, totdat je kind in een diepe slaap is. Je kind zal sneller in slaap vallen als het er op kan vertrouwen dat je hem of haar in de gaten houdt.

10. Beloon je kind

Het is in geen enkel geval verstandig om je kind te straffen voor als het uit bed komt. De angsten van je kind zijn net zo realistisch voor hem of haar als de angsten die jij misschien als volwassene ervaart. Wel kan je je kind belonen als het nachtjes in bed blijft liggen. Geef je kind overdag bijvoorbeeld een sticker, die ze op een papier mogen plakken. Bij een bepaald aantal sterren, gaan jullie bijvoorbeeld samen iets leuks doen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme