Deze belangrijke dingen veranderen in je relatie na de komst van kinderen

Relatie Japke Janneke Sybesma 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer er kinderen komen, gaat je relatie hoe dan ook veranderen. Je bent niet langer alleen elkaars partners, maar ook ineens ouders.

Die ouderrol is nieuw, maar ook alles om de kinderen heen zorgt mogelijk voor een nieuwe dimensie in je relatie. Hoe ga je om met slaapgebrek, opvoeding en stressvolle situaties?

Dit verandert er in je relatie

Wat verandert er precies?

1. Alles plannen

Zonder kinderen kun je gaan en staan waar je wilt. Je hoeft, als je wilt, veel minder rekening met elkaar te houden. Wanneer er kinderen komen, gaat dit zeker veranderen. Als de één een avondje met vrienden op pad wil, zal de ander thuis moeten blijven. Of er moet oppas geregeld worden. Dit vergt een stuk meer planning en geregel. Dat is zeker een grote verandering na de komst van kinderen.

2. Samenwerken

Als je ouders wordt, zul je moeten samenwerken. Je moet een team vormen in je relatie om zo op een fijne manier voor je kind of meerdere kinderen te zorgen. Dit begint al meteen vanaf de geboorte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan poepluiers verschonen, flesjes maken, je kind troosten en wasjes draaien. Vanaf nu werk je samen om het gezin te managen.

3. Nieuwe rol

Wanneer je ouders wordt, verander je van enkel partners ineens ook naar het zijn van ouders. Je krijgt er een hele nieuwe rol bij. Dat kan best even wennen zijn. Hoe zie je elkaar vanaf dat moment in de relatie? En hoeveel aandacht krijg je nog van elkaar als partner? Blijf je elkaar ook nog echt zien als partner of alleen enkel nog als vader of moeder van je kind?

4. Minder tijd voor elkaar

Door de komst van kinderen is er simpelweg minder tijd voor andere dingen. Natuurlijk heb je zelf de keuze hoe je de tijd die overblijft, gaat invullen. Besteed je dit aan vrienden, vrije tijd, werk, sport of in quality time met elkaar? Veel ouders merken dat ze veel minder tijd voor elkaar hebben en maken dan voordat er kinderen waren. Dit is een grote verandering waar je waarschijnlijk aan moet wennen.

Wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is? Relatietherapeut geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme