5x vragen over je vruchtbaarheid die je wil stellen aan je fertiliteitsarts

Zwanger worden Sanne Verweij 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Bij een fertiliteitsarts kom je terecht als je al lang probeert zwanger te worden, maar dit niet wil lukken. Als je dan op de eerste afspraak komt heb je waarschijnlijk zoveel vragen in je hoofd dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Famme helpt je en zet vijf vragen die je aan je fertiliteitsarts wil stellen op een rij.

Zo’n eerste afspraak kan best spannend zijn, maar met deze informatie kun jij je voorbereiden.

Vragen aan de fertiliteitsarts

De afspraak met de fertiliteitsarts zal gaan over je gezondheid, eventuele medicijnen of testresultaten. Hierna kunnen jullie de behandelopties bespreken en een behandelplan opstellen. Tijdens de afspraak krijg je een hoop informatie te verwerken. Ook termen die je misschien helemaal niet kent komen voorbij. Daarom is het handig om van tevoren alvast een lijstje met vragen op te schrijven, van dingen waar je nieuwsgierig naar bent tot vragen over het vruchtbaarheidsbehandelingen. Wij zetten er alvast vijf voor je op een rij.

1. Wat is je eerste beoordeling op basis van mijn medische geschiedenis?

Er zal waarschijnlijk gevraagd worden naar je medische geschiedenis en naar die van je familie en partner. Een fertiliteitsarts zal vragen naar veelvoorkomende gezondheidskwesties die je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden zoals diabetes, vroegere operaties en medicijnen. Zodra de specialist die informatie heeft, zal hij deze beoordelen en je een eerste beoordeling geven van wat de oorzaak van je vruchtbaarheidsproblemen kunnen zijn.

2. Welke testen of procedures raad je aan om achter een diagnose of behandelplan te komen?

Op basis van de eerste beoordelingen en de doelen waar jullie over gepraat hebben, zal het antwoord op deze vraag naar boven komen. Testen die gedaan kunnen worden bestaan bijvoorbeeld uit routinematig bloedonderzoek, screening op infectieziekten, hormoonbloedtesten of een echografie van het bekken. Het is belangrijk om te weten dat volledige beoordeling waarschijnlijk pas mogelijk is als alle testen zijn afgerond.

De specialist zal ook vragen of je je ovulatie hebt bijgehouden. Daarom is het handig als je de gegevens al een paar maanden hebt bijgehouden zodat je die kunt laten zien. Gebaseerd op de resultaten hiervan en van de testen zal je specialist een behandelplan opstellen. Daarin staat ook welke opties je kan overwegen en wat waarschijnlijk het meeste succes zal hebben.

3. Welke kans op succes kan ik verwachten van verschillende behandelmethoden?

Het antwoord hierop zal erg afhangen van de eerdere testen en de uitkomsten daarvan. Het antwoord is erg persoonlijk. De voor- en nadelen zijn belangrijk om te weten voor je iets kiest. Je wil niet voor nare verrassingen komen te staan. Daarnaast is het goed om te weten wat de bijwerkingen zijn, die kunnen je namelijk belemmeren in je dagelijkse leven. Als je bijvoorbeeld naar kantoor gaat, is het handig om te weten met welke bijwerkingen je rekening kan houden.

4. Wie is mijn contactpersoon?

Wie kan ik benaderen als ik opeens met vragen zit? Het is fijn om te weten bij wie je terecht kunt en wanneer diegene zal reageren. Het zal veel stress schelen als je antwoord krijgt op je grootste twijfels.

5. Hoe ziet het kostenplaatje eruit?

Hoewel een baby natuurlijk goud waard is, wil je waarschijnlijk toch graag weten welk bedrag je kan verwachten voor je behandelplan. Het kostenplaatje verschilt heel erg per kliniek en daarom is het belangrijk om dit na te vragen.

Dit zegt je menstruatie over jouw vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme