6x dingen die iedere partner wil weten vóór de bevalling

Zwanger Laurien Bleeker 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Jij weet precies hoe en waar je wilt bevallen, je hebt zorgvuldig je eventuele vluchttas ingepakt en alles voor je kleintje ligt klaar. Laat die bevalling maar komen! Maar denkt je partner ook zo over de bevalling?

Hebben jullie alles met elkaar besproken? De wensen voor de bevalling, waar de vluchttas staat en waar hij of zij bepaalde spullen voor je (thuis)bevalling kan vinden bijvoorbeeld?

Een partner bij de bevalling

Dit zouden alle partners van bevallende vrouwen moeten weten voor de bevalling én moeten doen als het moment daar is.

1. Wees bereikbaar

Niets erger voor je vrouw dan niet bereikbaar zijn als het moment van de bevalling daar is!

2. De vluchttas

Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen: die vluchttas moet ingepakt klaarstaan. Ook al wil je heel graag thuis bevallen, er is een kleine kans dat je toch beter naar het ziekenhuis kan gaan of dit zelf wilt, dan is het wel zo handig dat die vluchttas er is. En, het allerbelangrijkste, zorg ervoor dat je partner weet waar de tas staat.

3. De route naar het ziekenhuis

Sja… klinkt logisch, maar is het niet altijd. Zorg er daarom voor dat de locatie van het ziekenhuis al in de navigatie staat en eventueel een tweede optie voor een ziekenhuis en natuurlijk dat je partner hiervan op de hoogte is. Zorg er ook voor dat de tank vol is, er een autostoel mee gaat en dat hij of zij het nummer van de verloskundige in de telefoon heeft staan.

4. Weet wat je ongeveer te wachten staat

Lees je als partner in van tevoren. Zodat je weet wat je vrouw doorstaat en dat je weet wat je kan doen voor haar. Begeleid haar in het proces, maar luister goed naar wat ze wel en niet wil en accepteer dat. Er voor haar zijn is al genoeg.

5. Wees op de hoogte van het geboorteplan

Het geboorteplan is de wens van je vrouw en van jou tijdens de bevalling van jullie kindje, wees daarom op de hoogte van wat erin staat. Dit is ook heel belangrijk voor als er van het plan afgeweken moet worden, bijvoorbeeld om medische redenen. Je vrouw is dan misschien niet in staat om haar keuzes te vertellen, dus zorg ervoor dat jij als partner van alles op de hoogte bent en communiceer in haar plaats met de zorgverleners.

6. Help haar ontspannen

Tussen de weeën door het is heel belangrijk dat je vrouw weer ontspant, dit bevordert de bevalling namelijk. Help haar hierbij, door dit tegen haar te zeggen, door haar even te masseren of haar hand vast te houden.

Waarom je altijd een geboorteplan op zou moeten stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme