7 dingen die je écht wilt doen in je tweede trimester

Zwanger Japke Janneke Sybesma 17 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

De meeste vrouwen voelen zich het best in het tweede trimester van de zwangerschap en daar moet je gebruik van maken. Hoe? Deze dingen moet je zeker doen in het tweede trimester!

Het tweede trimester van de zwangerschap wordt ook wel de honeymoon-fase genoemd. En dat is niet voor niks. De meeste vrouwen voelen zich een stuk beter dan in het eerste trimester, waarbij vaak misselijkheid en de hormoonschommelingen vaak een rol spelen. Tevens zijn de meeste vrouwen nog fit, energiek en mobiel.

Doen in het tweede trimester

Oftewel: het tweede trimester is de beste periode van je zwangerschap om nog wat belangrijke dingen te doen.

1. Op vakantie gaan

Het tweede trimester is de perfecte periode om op vakantie te gaan. Je hebt (waarschijnlijk) nog genoeg energie om te genieten van een mooie reis. Daarnaast is vliegen nou eenmaal prettiger als je niet hoogzwanger bent en een lange rit in de auto zit ook nog redelijk comfortabel. Wanneer je zwanger bent van de eerste, is het sowieso aan te raden om nog een keer te genieten van een vakantie samen.

2. Babykamer in orde maken

Het project babykamer begint voor de meeste stellen ook rondom het tweede trimester. Natuurlijk zijn er mensen die niet kunnen wachten en al in de eerste weken van de zwangerschap aankopen hebben gedaan. Daarnaast zijn er ook zwangere vrouwen die het uitstellen en pas in het derde trimester de eerste aanstalten maken om een babykamer te realiseren. Natuurlijk is het allemaal goed. Toch is het tweede trimester wellicht de meest makkelijke periode om hieraan te beginnen. Je hebt nog energie om zelf aan de slag te gaan met het in elkaar zetten van meubels. Daarnaast zit er soms een lange levertijd op items voor een babykamer. Door deze alvast in het tweede trimester te bestellen, weet je in ieder geval zeker dat ze op tijd aankomen.

3. Kleding shoppen

Niet alleen voor de baby begint het shoppen van kleding in het tweede trimester voor veel zwangere vrouwen. Ook zul je je eigen garderobe wat moeten aanvullen, want de eerste zwangerschapskleding zal snel nodig zijn. Nu je nog niet hoogzwanger bent, is een dag shoppen ook nog goed vol te houden.

4. Sporten

De eerste weken van je zwangerschap denk je er misschien niet aan. Zeker wanneer je last hebt van misselijkheid en hormoonschommelingen. De meeste vrouwen voelen zich in het begin van het tweede trimester een stuk beter en dit is dan ook het perfecte moment om het sporten (weer) op te pakken. Niet alleen voor de zwangerschap zelf, maar ook voor de bevalling en het herstel daarvan is het heel belangrijk dat je lichaam zo fit mogelijk is. Eigenlijk kun je bijna alle sporten uitoefenen tijdens je zwangerschap. Alleen sporten met een grote kans op vallen of stoten, zoals skiën of boksen bijvoorbeeld, worden afgeraden. Natuurlijk is het belangrijk dat je altijd goed luistert naar je lichaam.

5. Geslachtsbepaling

De meeste stellen zijn benieuwd naar het geslacht van de baby. Het tweede trimester is hét moment voor een geslachtsbepalende echo. Soms is het geslacht al rond 14 of 15 weken zwangerschap te zien, maar betrouwbare echo’s worden rond week 16 gepland. Het is een leuke, maar misschien ook spannende activiteit voor in het tweede trimester!

6. Zwangerschapscursus kiezen

Iedereen bereidt zich op haar eigen manier voor op de bevalling. Zo kun je ervoor kiezen om een zwangerschapscursus te gaan volgen. Het aanbod is gigantisch dus het is verstandig om al tijdig te beginnen met het zoeken naar een passende cursus. Wil je gaan voor yoga of hypnobirthing of spreekt een praktische bevalcursus meer aan? Wil je alleen gaan? Of juist samen met je partner? In het tweede trimester is er nog genoeg tijd om een keuze te maken.

7. Afspreken met vriendinnen

Tot slot is het tweede trimester ook de periode waarin je nog genoeg tijd en energie hebt om leuke dingen te doen. Plan nog regelmatig dagjes weg of avonden met vriendinnen in. Je weet tenslotte niet hoe je je in het derde trimester gaat voelen en in de eerste weken met een pasgeboren baby zit heel veel tijd met vriendinnen er vaak ook niet in. Maak daar dus in het tweede trimester nog extra goed gebruik van!

13 dingen die je jezelf meteen na je tweede trimester moet gunnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme