13 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Welkom aanstaande moeder en baby, in het tweede trimester! De eerste drie onzekere en spannende maanden van je zwangerschap zitten erop!

Je hebt 1/3e van je zwangerschap succesvol afgelegd. Nog ongeveer 6 maanden te gaan! Veel vrouwen kiezen de start van het tweede trimester als moment om hun zwangerschap publiek te maken. Vertel het je familie, vrienden en werkgever! Toch zijn er ook genoeg vrouwen die nog even willen wachten tot ze echt een buikje hebben, of wanneer ze goede uitslagen krijgen van het prenatale onderzoek. Andere vrouwen hebben het blijde nieuws al direct gedeeld bij een positieve test. Doe wat goed voelt voor jou!

Jouw baby in week 13

De baby is nu ongeveer zo groot als een citroen en heeft inmiddels stembanden, nageltjes, haar en zelfs eigen, unieke vingerafdrukken! Hij of zij is inmiddels ongeveer 7,5 centimeter groot. Vanaf nu zijn de grootste organen van je baby inmiddels gevormd en zal hij of zij vooral heel hard gaan groeien in de komende maanden! Waarschijnlijk ben je tegen deze tijd razend benieuwd of je in verwachting bent van een jongen of meisje. Als je 13 weken zwanger bent is het vaak nog te vroeg om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Normaal gesproken zal je op deze bevestiging moeten wachten tot de grote 20-weken echo. Als je echt niet kan wachten, kan je -op eigen kosten- een zogeheten pretecho laten maken op 15 weken zwangerschap. Hier is het geslacht van de baby vaak al op te zien. Nog heel even geduld dus!

Jouw lichaam in week 13

Merk je langzaamaan verandering in de symptomen die je de afgelopen weken hebt ervaren? Ben je iets minder moe en misselijk? Dat kan goed kloppen! Veel vrouwen hervinden in het tweede trimester een nieuwe energie, nu het lichaam langzaam went aan de stabiliserende hormonen. Voel je je nog steeds belabberd? Hou vol, ook voor jou zal het de komende weken makkelijker worden.

Ook zal je merken dat je lichaam langzaam aan het veranderen is. Er zullen misschien meer aderen zichtbaar zijn onder je huid, vooral op je borsten. Dat komt door een toenemende hoeveelheid bloed in je lichaam. Ook zal je in deze week merken dat je baarmoeder langzaam boven het schaambeen uit gaat komen. Dit wordt vanaf nu elke week een stukje meer. Je verloskundige zal vanaf nu bij elke afspraak de lengte meten van je buik.

Ook zal je, als je een afspraak gepland hebt in week 13, voor het eerst met een doppler het hartje kunnen horen kloppen. Geniet van dit bijzondere moment en van je zwangerschap.

Checklist 13 weken zwanger

  • Als je 13 weken zwanger bent, is het een perfect moment om eens te kijken naar een weekendje weg of een vakantie met je partner, vriend of familielid. De zogeheten babymoon. Je hebt waarschijnlijk iets meer energie, en dat maakt het tweede trimester perfect om lekker even op reis te gaan. Overleg bij twijfel over de bestemming altijd even met je verloskundige.
  • Misschien doe je het al weken, maar wellicht ben je er nog niet mee begonnen: de wekelijkse bumpie! Het is ontzettend leuk om vanaf nu elke week een foto te maken van je groeiende buik. Zowel voor jezelf als voor anderen in je omgeving! Zorg ervoor dat je dit altijd op hetzelfde moment doet, misschien zelf voor dezelfde spiegel met hetzelfde ondergoed? Het belangrijkste is, dat jij doet wat goed voelt en dat je herinneringen vastlegt van deze bijzondere tijd.

12 weken zwanger14 weken zwanger 

Zwanger? Deze 9 symptomen ervaar je in je tweede trimester

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen