Speciale Doppler-meting laat zien of te kleine baby’s in de buik problemen hebben

Zwanger Laura Saija 6 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Artsen kunnen met behulp van een Doppler-meting detecteren of ongeboren baby’s gezond zijn of dat ze mogelijk gezondheidsproblemen hebben terwijl ze nog in de baarmoeder zijn.

Deze methode stelt artsen in staat om te bepalen of een baby die kleiner dan gemiddeld is extra medische aandacht nodig heeft.

Doppler-meting

Dit blijkt uit een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Amsterdam UMC, het UMCG in Groningen en zeventien andere Nederlandse ziekenhuizen.

De Doppler-meting is geen nieuwe techniek. Deze echo maakt het mogelijk om de bloedstroom in zowel de navelstreng als het hoofd van de ongeboren baby te meten.

Slecht werkende placenta

Nu kan de Doppler-meting ook aantonen of de placenta naar behoren functioneert, zo stellen de onderzoekers vast. Dit aspect is met name cruciaal bij kleine baby’s, benadrukt gynaecoloog en onderzoeksleider Wessel Ganzevoort.

Ongeveer 10 procent van de ongeboren baby’s heeft een kleiner dan gemiddelde grootte. Wanneer een kleine baby gezond is, is medisch ingrijpen niet vereist. Echter, bij kleine baby’s met een slecht werkende placenta is het belangrijk om actie te ondernemen. Een slecht functionerende placenta vergroot namelijk het risico op gezondheidsproblemen, zoals zuurstoftekort.

Toegevoegde waarde

“De mogelijkheden van de Doppler-meting waren al eerder bekend, maar de echo wordt nog niet standaard in alle ziekenhuizen verricht. Uit dit onderzoek blijkt nu dat deze meting zeker toegevoegde waarde heeft voor het opsporen van zwangerschappen bij te kleine baby’s met een slecht werkende moederkoek”, zegt Mauritia Marijnen, promovendus bij Amsterdam UMC.

“Door de Doppler-meting toe te voegen aan de zorg voor deze te kleine baby’s kan het hogere risico op problemen rondom de bevalling beter worden opgespoord en bewaakt. Ook kunnen kleine baby’s waarbij de meting normaal is, wat minder intensief gevolgd worden. Er is dan ook meer kans dat de bevalling natuurlijk, zonder ingrijpen, verloopt”, besluit Ganzevoort.

Alles wat je wilt weten over het laten maken van een pretecho

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme