Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De peuter van Hannah wil niet slapen: ‘Ik zie er steeds meer tegenop om hem naar bed te brengen’

Hoewel de peutertijd hartstikke leuk is, is deze soms ook enorm uitdagend. Zeker als je kind midden in de nee-fase zit. Dat herkent ook Hannah (28), haar zoontje van twee jaar wil gewoon maar niet slapen. “Ik zie er steeds meer tegenop om hem naar bed te brengen.”

“Mijn zoontje Luuk is een lief, vrolijk en energiek mannetje. Hij leert momenteel allemaal nieuwe woordjes en hij is een echte doener, wil het liefste alleen maar naar buiten en spelen. Hartstikke leuk, ik geniet er ook echt van om dat te zien. Het gaat dus hartstikke goed, behalve één ding: hij zit nu in een fase waarin hij niet wil slapen.

Huilerig tijdens zijn slaapje

Al een aantal maanden is dit aan de gang, zowel bij zijn middagslaapje als ’s avonds. Hij heeft zijn middagslaapje echt nodig, dat merk ik aan hem. Hij is gewoon hartstikke moe en wordt dan zeurderig en huilerig. Als ik dan zeg dat hij naar bed gaat, dan is het altijd ‘nee’ en als ik hem oppak, gaat hij nog harder huilen.

Hem klaarmaken is dan ook een hele grote uitdaging. Hij wil totaal niet meewerken en zet het op een krijsen. Ik heb al van alles geprobeerd: de zachte aanpak, de strenge aanpak, er zelf even bij liggen, eerst voorlezen, maar niks helpt. En het vervelende is ook dat hij sinds een week zelf uit zijn bedje kan klimmen. Ik kan dus ook niet meer zeggen dat we hem gewoon laten huilen, want hij komt er gewoon weer uit.

Twee huilende kinderen

We hebben daarnaast nog een dochter van een half jaar. Gelukkig slaapt zij wel goed, maar het is al regelmatig gebeurd dat door het gekrijs zij ook weer wakker werd en ook begon te huilen. Dan zit ik met twee huilende kinderen, wat natuurlijk al helemaal niet ideaal is. Ik ben dan ook weleens boos geworden op onze zoon, maar dat werkt alleen maar averechts, dan gaat hij nog harder krijsen.

Het enige wat helpt om hem te laten slapen, is met hem te gaan rijden in de auto. Daar wordt hij rustig van en bijna altijd valt hij dan in slaap. Nu heb ik al een paar keer, nadat hij zo enorm tegenwerkte, met hem een stukje gereden. Dat hielp wel, want dan kon ik hem daarna al slapend naar zijn bedje tillen. Maar dit ga ik natuurlijk niet elke keer doen, dat is niet de bedoeling.

Wel slapen op de opvang

Mijn man werkt vijf dagen in de week en ik twee, dus daardoor komen zijn middagslaapjes al op mijn rekening. De andere dagen is hij op de opvang en het gekke is dat hij daar wel gewoon lief gaat slapen. Ik heb al eens aan de leidsters gevraagd hoe zij dat aanpakken, maar zij zeggen dat hij daar niet moeilijk doet. Ik weet nu dus eigenlijk gewoon even niet meer wat ik moet doen.

Ik snap dat het waarschijnlijk gewoon een fase is, maar het is enorm vermoeiend. Ik zie er steeds meer tegenop om hem naar bed te brengen, omdat het elke keer zo moeizaam gaat. Ook mijn man wordt er onderhand helemaal gek van, het gaat natuurlijk ook van de tijd met z’n tweetjes af ’s avonds.

Ik weet dat er waarschijnlijk heel veel ouders zijn die dit hebben meegemaakt met hun kind. Alle tips zijn dan ook welkom, we willen alles wel proberen. Hopelijk kunnen we binnenkort weer zonder al te veel gezeur onze peuter naar bed brengen.”

Gaat je kind lastig slapen? Deze 6 ‘slaapfouten’ maken veel ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme