7 gekke lichaamsveranderingen tijdens je zwangerschap

Zwanger Lisa van den Akker 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Extra haargroei, een blauwe vagina of grote voeten. Yep, tijdens je zwangerschap kan het allemaal. De boosdoeners? Je hormonen! Want die leven er tijdens je zwangerschap flink op los en dat zorgt soms voor wel héél gekke kwaaltjes.

Maar voordat je nu – lichtelijk in paniek – de dokter belt… Deze zeven gekke lichaamsveranderingen zijn (gelukkig) heel normaal tijdens je zwangerschap.

Lichaamsveranderingen tijdens je zwangerschap

Hoeveel kun jij er afvinken?

1. In je broek plassen

De bekkenbodemspieren die onderin je buik zijn gespannen tussen je heiligbeen en je schaambeen, zorgen voor ondersteuning van de organen van de buik. Maar deze spieren zorgen er ook voor dat je je urine en ontlasting kan reguleren. Als je zwanger bent verslappen deze spieren door het hormoon relaxine. En dat is niet zo relaxed als het klinkt.

Het gevolg: plassen, plassen én nog eens plassen. In tegenstelling tot het plassen, kan dit helaas wél voor obstipatie zorgen. Voor je baby is het gelukkig heel goed dat je bekkenbodem wat verslapt, want hij moet tijdens de bevalling ‘passeren’.

2. Een donker streepje

Heb jij opeens een donkere lijn die van je navel naar beneden gaat? Geen zorgen! Deze zwangerschapsstreep, die officieel linea nigra heet, zit er eigenlijk altijd al.  Door je zwangerschapshormonen maak je meer pigment aan. Dat zorgt er dus voor dat je opeens een donker lijntje over je buik ziet lopen. Verkleuringen van de huid zie je niet alleen op je buik. Je kunt ook vlekken in je gezicht krijgen – een zwangerschapsmasker – of bijvoorbeeld donkere tepels.

3. Een blauwe vagina

Ja echt, je leest het goed. Het kan gebeuren dat tijdens je zwangerschap je vagina een blauwe of paarse gloed krijgt. Als je goed oplet kan dit zelfs het eerste teken van je zwangerschap zijn. Dit kleurtje van onder komt door de toegenomen bloedtoevoer.

4. Zevenmijlslaarzen

Pas je opeens die leuke laarzen niet meer? Niet alleen je buik, maar ook je voeten groeien tijdens je zwangerschap. Door de hormonen en het extra gewicht wat op je voeten drukt, kan het zo maar zijn dat je je schoenen niet meer past. Gooi je schoenen niet te snel in de prullenbak, want – hoewel het even kan duren – na een paar weken of maanden na je zwangerschap kun je die leuke stappers weer aan.

5. Haren op je rug of kin?

Ja, ook dit is heel normaal tijdens je zwangerschap. En weer zijn die hormonale veranderingen de oorzaak!  Schrik dus niet als je opeens haargroei hebt in je gezicht of op je borst, buik of armen. Heb ‘even’ geduld tot 6 maanden na de bevalling, dan is de extra haargroei meestal weer verleden tijd.

6. Zwangerschapsdementie

Als je zwanger bent heb je een geheugen als een zeef. Wees gerust, het hoort er echt bij. Slaaptekort, hormonen, de komst van je baby, allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat jij zo nu en dan wat vergeet. Zwangerschapsdementie kan helaas wel tot 32 weken na de bevalling aanhouden. Houd die spiekbriefjes dus nog maar even paraat.

7. Stinkende adem

Weer mag je je hormonen de schuld geven. Ook een slechte adem wordt door deze rakkers veroorzaakt. Door de hormonen kunnen bacteriën in je mond namelijk gaan ontsteken. Het gevolg: bloedend tandvlees en een slechte adem.

Aha! Dit is waarom je eerder last hebt van bloedend tandvlees als je zwanger bent…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme