Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 31 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de reden dat je na de bevalling eerst moet plassen voordat je naar huis mag

Plassen na de bevalling, misschien heb je er nog nooit over nagedacht en toch is het heel belangrijk. Wanneer je net bent bevallen wil de verloskundige, verpleegkundige of arts dan ook graag dat je gaat plassen. Sterker nog, je moet zelfs geplast hebben voordat ze je vanuit het ziekenhuis naar huis laten gaan.

Je hebt daarnet een baby naar buiten gewerkt, en dan hoor je dat je even moet proberen te gaan plassen. En dat is best eng, om zo kort na de bevalling alweer op een wc te gaan zitten. Alles daar beneden is namelijk waarschijnlijk nog behoorlijk gevoelloos. Toch is het niet voor niets dat ze zo graag willen dat je gaat plassen na de bevalling.

De reden dat je moet plassen na de bevalling

Terwijl het bij de ontlasting best wat langer mag duren voordat het weer op gang komt, is dat bij plassen eigenlijk het tegenovergestelde. Het is namelijk belangrijk dat je binnen zes uur na de bevalling hebt geplast. Doe je dat niet, dan blijft je blaas vol en door een volle blaas kan je baarmoeder zich niet goed samentrekken en kan je meer bloed verliezen.

Wanneer je veel bloed blijft verliezen brengt dat uiteraard risico’s met zich mee. Vandaar dat de arts, verpleegkundige, verloskundige en/of kraamverzorgster allemaal zo hameren op dat plassen na de bevalling…

Tips voor plassen na de bevalling

Zoals gezegd heb je na de bevalling weinig gevoel in je bekkenbodemgebied. Hierdoor is het soms moeilijk om te plassen of om het signaal van een volle blaas te herkennen. Dus lukt het plassen niet meteen na de bevalling? Geen paniek. Probeer het na korte tijd gewoon nog een keertje.

Ook de tijdens de kraamweek zal het gevoel en de controle over je blaas nog niet helemaal terug zijn. Probeer daarom regelmatig, tenminste om de drie uur, te plassen. Ook als je niet het gevoel hebt dat je moet.

Voor de hygiëne en om een branderig gevoel te voorkomen is het fijn om tijdens en na het plassen te spoelen met lauwwarm kraanwater. Een bidon waarin je makkelijk kunt knijpen werkt hiervoor goed. Maar plassen onder de douche kan ook!

10 feiten over blaasontsteking en hoe je het kunt voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme