Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Zwanger 4 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Aha! Waarom we helemaal niet zo hard hoeven te persen tijdens de bevalling

Over het persen tijdens bevallingen hoor je soms de meest gruwelijkste horrorverhalen. Van vrouwen die geknipt moeten worden tot het gevoel hebben dat je compleet uitgescheurd wordt door je kindje. Toch lijkt het erop dat we helemaal niet zo hard hoeven te persen tijdens de bevalling.

Het Medway Maritime ziekenhuis in Engeland heeft een manier gevonden om de bevalling voor zowel moeder en kind iets te verlichten. Het is natuurlijk niet zo dat ze alle pijn wegnemen, maar je hoeft van de Engelse verloskundigen minder hard te persen dan vaak gezegd wordt. Hoe ze dat doen? Ze vertellen vrouwen gewoon niet meer wanneer ze moeten beginnen met persen.

Minder hard persen

De verloskundigen laten vrouwen in het ziekenhuis hun lichamen het werk op een natuurlijke manier doen en en er wordt niet gehaast door te vertellen dat ze moeten gaan persen. Dit doen ze vanuit vertrouwen, omdat ze van mening zijn dat vrouwen beter zelf weten wat er in hun lichaam afspeelt dan de buitenstanders. Tot nu toe heeft dat binnen een jaar tot een afname van uitgescheurde vagina’s geleid van 7% naar slechts 1%. Met het expres niet vertellen wanneer de vrouwen moeten gaan persen, bedoelen we niet dat er helemaal niks gezegd wordt. Als het fout lijkt te gaan, weten de verloskundigen precies wanneer ze in moeten grijpen.

Positie

De bevallende moeders worden ook geholpen door steeds andere posities te proberen dan op hun rug liggen. Denk bijvoorbeeld aan hurken, recht op staan of op je knieën zitten. Veel vrouwen vinden de rugligging namelijk onnatuurlijk voelen en nemen veel liever een andere houding aan. Daarnaast vermindert het liggen op je rug de bloedstroom en sluit het bekken met 20%, waardoor de kans op scheuren of een knip toeneemt.

Bevalling langzaam laten gebeuren

Verloskundigen in het Engelse ziekenhuis willen zoveel mogelijk het natuurlijke proces van het bevallen blijven stimuleren. Zo trekken ze de baby niet aan zijn schoudertjes uit de buik, maar laten ze de baby langzaam geboren worden. Het gebruik van een hand om tegendruk te geven tijdens geboorte resulteerde uiteindelijk ook in minder gevallen van uitscheuren. Hopelijk waait deze manier van bevallen ook over naar Nederland, want dat zal ons een hoop pijn – en horrorverhalen – schelen.

Bevallingsverhaal Marije: ‘Ik had het gevoel dat pijnstilling me een zwakkeling zou maken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme