16 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Soms kan 16 weken zwanger zijn al bijna voelen alsof je op de helft bent! Het feit dat je misschien nu ook al het geslacht van je baby weet, maakt je zwangerschap nog veel echter.

Ook je groeiende buikje draagt hier aan bij. Als je rond 16 weken weer een afspraak hebt bij de verloskundige, zal je het hartje gemiddeld zo’n 140 slagen per minuut horen maken. Als dit allemaal helemaal goed is, heb je nog slechts 1 procent kans op een miskraam. Dat is vast een opluchting!

Jouw baby in week 16

Je baby is nu ongeveer zo groot als een avocado en groeit zo hard dat hij of zij bij het maken van een echo zelfs niet meer in het geheel op het scherm past!

Vanaf deze week zou je ook al kleine schopjes van je baby kunnen voelen, maar dit is bij elke aanstaande moeder anders. Soms wordt dit pas na 20 weken gevoeld. Vrouwen die voor het eerst moeder worden, vinden het vaak lastiger om de bewegingen van de baby te onderscheiden van andere bewegingen in het lichaam. Dat is niet zo gek; de bewegingen van de baby zijn in het begin nog klein en zwak, en worden daardoor snel aangezien voor actieve darmen. Je zal vanzelf het verschil gaan opmerken!

Door verdere aanleg van het gehoor is je baby vanaf deze week in staat om geluiden te horen, zoals jouw stem. Die zal hij of zij ook direct herkennen na de geboorte, dus begin nu al gerust met jullie eerste gesprekken.

Jouw lichaam in week 16

Je voelt je ongetwijfeld energieker en dat is hartstikke fijn! Als je 16 weken zwanger bent zal je haar dikker aanvoelen en meer glimmen en je nagels lijken misschien sterker. Hele fijne bijkomstigheden van een zwangerschap!
Aan de andere kant merk je misschien dat je vaker last hebt van ontstoken tandvlees of bloedneuzen. Dit komt omdat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt, maar de progesteron je lichaam ook weker maakt. Dit heeft vooral uitwerking op je spieren, botten en gewrichten. Je lichaam wordt onder dit hormoon wat weker gemaakt om je baby goed te kunnen laten groeien en om de bevalling straks makkelijker te laten verlopen.

Een veelvoorkomende klacht is echter dat de hersenen ook wat te lijken ‘verweken.’ Je vergeet sneller dingen, of je vindt moeilijk om je goed te concentreren. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd.

Wat betreft je buik; deze zal de komende weken in rap tempo gaan groeien! Daarom is het belangrijk om je huid zo soepel en elastisch mogelijk te houden. Als je buik sneller groeit dan je huid bij kan houden, kan je striae krijgen. Dit kan voorkomen op je buik, maar vergeet ook bij het insmeren je borsten, billen en bovenbenen niet! Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het helpt, maar je huid blijft sowieso soepeler als je deze dagelijks insmeert. Maak er een speciaal bondingsmomentje van met je baby!

Checklist 16 weken zwanger

  • Nu je in je tweede trimester zit en 16 weken zwanger bent, is het hoog tijd goed voor je huid te gaan zorgen. Kies een lekkere bodylotion of olie en probeer jezelf minstens 1 keer per dag in te smeren.
  • Als je langzaam maar zeker schopjes en bewegingen van je baby gaat voelen, probeer dan eens te kijken of je een ritme van je baby kan ontdekken. Baby’s slapen ontzettend veel, maar zijn vaak wakker nadat jij wat gegeten hebt, of worden juist wakker als jij even rustig aan doet.

15 weken zwanger17 weken zwanger

7x mythes die het geslacht van je baby zouden voorspellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme