Vanaf dít moment herkennen baby’s hun ouders

Baby Wilma Groothuis 31 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

De liefde van een ouder voor zijn of haar kind is (meestal) gelijk heel sterk. Als ouder kijk je het liefste de hele dag naar je baby. Maar wanneer herkent een baby zijn of haar ouders eigenlijk? Wij vertellen je alles erover.

Het is misschien al sneller dan je denkt.

Onscherp zicht

Een baby zal nog niet gelijk zijn ouders herkennen, omdat hij na de geboorte nog niet heel scherp ziet. Vanaf dat hij in de baarmoeder zit, kan hij al wel licht en donker van elkaar onderscheiden. Vanaf zijn geboorte zal hij steeds het licht proberen op te zoeken. Na de eerste week ziet hij dingen op een afstand van ongeveer 20 centimeter scherp, dichterbij en verder weg ziet hij nog wazig. Na ongeveer vier weken begint hij kleuren te zien.

Baby’s herkennen hun ouders echt goed vanaf vier tot zes maanden. Ze herkennen dan niet alleen de ouders, maar ook een dierbare die ze regelmatig zien, bijvoorbeeld oma of opa. In de maanden daarvoor letten baby’s al wel op de gezichten die ze zien, in die periode begint dan ook het herkennen van de gezichten van hun ouders.

Onderscheid tussen dierbaren en vreemden

Vanaf vijf maanden raken baby’s steeds meer vertrouwd met de gezichten van hun ouders en andere mensen die ze wekelijks zien. In de periode tussen vijf en acht maanden kan een baby steeds beter onderscheid maken tussen dierbaren en vreemden. Ook begint hij rond de zes maanden zijn eigen naam te herkennen en zal hij hier ook op reageren.

Hoewel het dus even duurt voordat je baby jouw gezicht herkent, is er wel iets anders dat hij gelijk na de geboorte herkent: je stem. Die kon hij namelijk in je buik al horen. Na de geboorte voelt jouw stem vertrouwd voor hem, hij wordt er rustig van. Als jouw partner tijdens de zwangerschap ook regelmatig tegen je buik praatte, geldt voor zijn stem waarschijnlijk hetzelfde. Na ongeveer twee maanden reageert hij op jouw stem door middel van geluidjes.

Herkenbare geur

Naast de stem herkent een baby na de geboorte ook de geur van zijn moeder. Dit begint ook al in de buik, waar hij zijn moeder kon ruiken, waardoor hij daarna je moedermelk en je lichaam herkent aan de geur. Omdat in de eerste maanden je baby jou nog niet herkent aan je gezicht, is het dus belangrijk om tegen je kindje te blijven praten en hem vast te houden, om zo toch in die periode voor herkenning te zorgen.

Juist die eerste maanden zijn belangrijk voor de band tussen ouders en kind. In die periode staat herkenning centraal, wat dus begint met de stem en de geur en doorgaat in de gezichten van de ouders. Door hier veel aandacht aan te besteden en je kind dus regelmatig vast te houden, bij hem in de buurt te zijn en tegen hem te praten, zorg je voor een goede basis als het gaat om de herkenning en de band tussen ouders en kind. En een goede basis belooft veel goeds in de toekomst!

Praten met je baby in het eerste jaar? Zo leer je babytaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme