8 redenen waarom je peuter ‘s nachts huilend wakker wordt

Slapen Laura Saija 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat baby’s ’s nachts huilend wakker worden, weet iedereen. Dat peuters dit soms ook nog doen, komt voor sommigen als een verrassing. Je hebt natuurlijk peuters die altijd lekker doorslapen, maar ook genoeg peuters die regelmatig of zelfs elke nacht huilend wakker worden.

Peuters zijn volop in ontwikkeling. Voor ouders is het soms een mysterie waarom hun peuter nou weer wakker wordt. Het is gissen naar de reden. Soms kan het frustrerend zijn als een peuter ’s nachts begint te huilen, maar het is normaal gedrag tijdens deze fase van de kindertijd.

Redenen waarom je peuter ‘s nachts huilend wakker wordt

Hier zijn 10 mogelijke redenen waarom je peuter ‘s nachts huilend wakker kan worden.

1. Nachtmerries

Helaas beginnen nachtmerries en enge dromen al op jonge leeftijd. Peuters hebben een rijke verbeelding en kunnen ‘s nachts wakker worden door nachtmerries of enge dromen. Hierdoor kunnen ze bang worden en gaan huilen.

2. Verlatingsangst

Peuters hebben vaak een sterke band met hun ouders en kunnen angstig worden als ze zich van hen gescheiden voelen. Dit kan er voor zorgen dat ze ’s nachts in huilen uitbarsten wanneer ze wakker worden en hun ouders niet direct in de buurt zijn.

3. Tandjes

Het doorkomen van tandjes is een veelvoorkomend ongemak bij peuters. De pijn en irritatie kunnen ‘s nachts erger aanvoelen, waardoor ze een stuk onrustiger slapen.

4. Overstimulatie

Peuters zijn vaak gevoelig voor prikkels uit hun omgeving. Overmatige stimulatie vlak voor het slapengaan, zoals fel licht, harde geluiden of drukke activiteiten, kan leiden tot huilbuien tijdens de nacht.

5. Ziekte

Als je peuter zich niet lekker voelt vanwege een verkoudheid, buikpijn of een andere milde ziekte, kan dit hun slaap verstoren en tot nachtelijk huilen leiden. Als je peuter wakker wordt, kun je meestal direct wel voelen of ze verhoging hebben of merken dat ze bijvoorbeeld hoesten.

6. Fysiek ongemak

Peuter kunnen nog niet altijd duidelijk communiceren over hun gevoelens en dat kan tot frustratie leiden. Vooral als ze honger of dorst hebben, maar ook als ze bijvoorbeeld een natte luier hebben.

7. Groeipijn

Peuters hebben fysieke groeispurten en dit kan soms leiden tot groeipijnen. Vooral in de nacht kan deze groeipijn oplaaien en daar kan je kind dan huilend wakker van worden.

8. Verstoord slaappatroon

Een inconsistent slaappatroon overdag, kan leiden tot een verstoord slaappatroon ‘s nachts. Overmatige dutjes of onregelmatige slaaptijden kunnen ervoor zorgen dat je peuter ‘s nachts vaker wakker wordt en huilt. Valt je peuter altijd in slaap in de auto? Probeer dit te voorkomen, vlak voor bedtijd.

Moro-reflex: waarom schrikt je slapende baby plotseling zo erg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen

Relevante artikelen