20 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd, je bent halverwege je zwangerschap! Waarschijnlijk heb je in de afgelopen dagen de belangrijke 20-weken echo gehad, of deze zal je binnenkort hebben.

Als je baby met vlag en wimpel geslaagd is voor dit onderzoek, kan je rustig ademhalen, deze mijlpaal vieren met vrienden of familie, en plannen gaan maken voor de toekomst met je baby. Het geslacht van je baby is nu – als je dat wilt weten – te zien op de echo. Heb je bijvoorbeeld al een naam voor de kleine? En wat moet er nog allemaal geregeld worden voor de komst van je baby? Deze tweede helft van je zwangerschap is een perfect moment om je checklist verder af te kruisen.

Gender disappointment: blijf je het proberen voor een baby van het andere geslacht?

Jouw baby in week 20

Je baby is in week 20 ongeveer 25 centimeter lang. Een enorme groeispurt, maar dat komt omdat je baby vanaf week 20 van kruin tot voeten wordt gemeten, in plaats van kruin tot romp. Je baby is qua lengte vergelijkbaar met een banaan. Nu het geslacht van je baby wellicht bekend is, kan je je misschien maar moeilijk voorstellen dat je dochter nu al meer dan 2 miljoen eicellen in haar lichaam aangemaakt heeft! Deze voorraad vult zich niet meer verder aan. Als je een jongetje verwacht, zullen de testikels vanaf deze week gaan indalen. In beide gevallen zijn de geslachtsdelen zich in rap tempo verder aan het ontwikkelen.

Ook neemt je baby steeds vaker slokjes van het vruchtwater, om de organen te oefenen. In het vruchtwater zitten ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Dit goedje zal zich in de darmen van je baby concentreren tot meconium, de eerste ontlasting van je baby zodra hij of zij geboren wordt. Meconium is heel erg zwart en plakkerig en lijkt op geen enkele manier op de klassieke poepluier. Maar dat is slechts een kwestie van tijd!

Jouw lichaam in week 20

20 weken is vaak de week waarin moeders die zwanger zijn van hun eerste kindje, hun baby ook daadwerkelijk kunnen voelen. Heb jij nog geen schopjes kunnen herkennen? Geen zorgen, dit kan tijdens een eerste zwangerschap moeilijk zijn om te onderscheiden van andere darmkrampen. Je buikje en baarmoeder zullen nu in ieder geval behoorlijk snel doorgroeien. Je baarmoeder komt zelfs al boven je navel uit! Je navel kan hierdoor soms al naar buiten ‘ploppen.’ Geen enkele reden om je zorgen te maken, deze herneemt zijn positie weer zodra je bent bevallen.

Nu je 20 weken zwanger bent, zal je buik zo snel aan het groeien zijn, waardoor het kan zijn dat je huid deze groei niet helemaal bij kan benen. Hierdoor kan er jeuk ontstaan, en eventuele striae. Tegen dit laatste is weinig te doen. In hoeverre je hier last van zal hebben, is vooral genetisch bepaald. De jeuk kan je echter beperken door je huid soepel te houden door deze veel in te smeren en te voorzien van een massage van het bindweefsel. Een perfect taakje voor je partner, toch?

Checklist 20 weken zwanger

  • Nu het geslacht van je baby misschien al bekend is voor je, is het tijd om samen met je partner op zoek te gaan naar de naam die het beste bij jouw kleine past. Misschien heb je de perfect naam al jaren paraat staan, of tast je juist nog helemaal in het duister. In beide gevallen kan het geen kwaad om een lijst te maken waarop zowel jij als je partner favoriete namen kunnen opschrijven. Namen die in eerste instantie misschien gek of onwennig voelen, kunnen toch na verloop van tijd je hart veroveren.

19 weken zwanger21 weken zwanger 

Nina: ‘Na twee echo’s met een kloppend hartje werd het bij de derde echo muisstil’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme