21 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Grote kans dat je je deze week wat beter kunt ontspannen. De belangrijke 20-weken echo is achter de rug. Je baby groeit goed en is gezond en je bent inmiddels over de helft van je zwangerschap.

Tijd om enerzijds dingen te gaan regelen voor je baby – wij denken aan die mooie babykamer – maar ook om anderzijds genoeg rust te nemen. Je hebt nog 20 weken te gaan, en die zullen naarmate de tijd verstrijkt steeds weer wat zwaarder worden. Het belangrijkste advies op de helft van je zwangerschap is waarschijnlijk: geniet ervan!

Jouw baby in week 21

Je baby is waarschijnlijk met vlag en wimpel geslaagd voor zijn of haar 20-weken echo. Grote kans dat je nu ook het geslacht weet van je kleintje! Hij of zij is nu ongeveer zo groot als een andijvie en meet 27 centimeter. Het gewicht ligt op 380 gram. Je zal steeds vaker kleine ‘luchtbelletjes’ opmerken in je buik, of het gevoel hebben ‘vlinders te voelen’.

Dit is je baby, die steeds meer kracht ontwikkelt in de beentjes om jou te plagen. Aanstaande moeders die hun eerste kindje verwachten, merken deze eerste schopjes vaak wat later op. Geen zorgen dus. Ook kan de locatie van je placenta hierin een factor zijn. Als deze bijvoorbeeld aan de voorkant ligt, worden schopjes en bewegingen nog wat gedempt.

Als je 21 weken zwanger bent, wordt het gehoor van je baby verder ontwikkelt. Het luistert nu vooral naar jouw hartslag en je bloed dat rondgepompt wordt, maar zal in de komende weken ook steeds beter jouw stem en die van je partner kunnen onderscheiden.

Jouw lichaam in week 21

Grote kans dat je je in deze weken goed voelt! Je hebt waarschijnlijk meer energie, nog een klein, schattig buikje waar je leven in begint te voelen, en de misselijkheid is meestal helemaal verdwenen. Na een goede 20-weken echo is het een perfect moment om er misschien nog even lekker tussenuit te gaan. Met familie, vrienden of je partner. Het is belangrijk om je partner zoveel mogelijk bij je zwangerschap te betrekken, maar ook om de relatie tussen jullie goed te houden. Quality-time is dus belangrijk!

Door je toenemende energie, kan het zijn dat je ook weer meer zin hebt in seks als je 21 weken zwanger bent. Gemeenschap tijdens je zwangerschap kan de baby niet schaden, ondanks dat het door je groeiende buik soms wat onwennig aan kan voelen. Ook voor je partner. Praat hierover en probeer uit wat voor jullie beiden goed voelt.

Naast een mogelijk hervonden seksdrive zijn er ook andere symptomen die jou overduidelijk laten dat je zwanger bent. Denk aan groter wordende borsten, een scherper afgestelde reuk en jeuk door je oprekkende huid. Daarom: minstens 1 keer per dag goed blijven smeren!

Checklist 21 weken zwanger

  • Veel aanstaande moeders wachten met het inrichten van de babykamer of het doen van grote aankopen tot ze de 20-weken echo hebben gehad. Dat is nu! Log eens in op Pinterest of bekijk eens wat websites om een idee te krijgen van wat jij mooi vind voor de babykamer. Neem hier echter de tijd voor en haast je niet; je hebt alle tijd om er iets moois van te maken.
  • Probeer je gedachten ook af en toe even te verzetten. Je bent zwanger, maar daarnaast ben je vast ook nog iemands partner, kind, zus, vriendin en collega. Spendeer tijd met mensen die jij belangrijk vind en doe dat nu je je nog fit voelt. Plan eens een dag of een weekend weg, organiseer eens een etentje, ga naar de bioscoop of misschien wel op vakantie. Dit is de tijd om het allemaal te doen!

20 weken zwanger22 weken zwanger 

De verschillen tussen echo’s – van vroege echo tot 4D echo – uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme