Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

22 weken zwanger – zwangerschapskalender

Als je 22 weken zwanger bent, wordt het langzaam maar zeker drukker en drukker in jouw buik! De baby is hard aan het groeien en hij of zij, de baarmoeder met placenta en vruchtwater neemt steeds meer ruimte in.

Grote kans dat je buik ook al behoorlijk zichtbaar is voor de buitenwereld en jezelf. Zorg in deze tweede helft van je zwangerschap goed voor jezelf door genoeg rust te nemen en gezond te eten. Gebruik daarnaast de komende weken om dingen te regelen voor de komst van je baby.

Jouw baby in week 22

Je baby wordt steeds langer en groter! Hij of zij meet nu ongeveer 28,5 centimeter en weegt ongeveer 440 gram. Dit is vergelijkbaar met de grootte van een kleine kokosnoot. Hoewel het steeds krapper lijkt te worden in je buik, kan je baby nog wel helemaal rond zwemmen in je baarmoeder.

De lipjes, ogen en het neusje worden verder gevormd. Ook krijgt je baby langzaam maar zeker een steeds duidelijker ritme. Hij of zij slaapt ongeveer 14 uur per dag. Als je er op let, zal je misschien een patroon gaan opmerken wanneer je kindje wakker is. Baby’s worden doorgaans beweeglijker als jij rust neemt en als je net hebt gegeten, terwijl ze juist slapen zodra jij beweegt. Door je warme hand op je buik te leggen en langzame, wrijvende bewegingen te maken, kan je je baby naar dit warme plekje toe leiden. Neem elke dag eens een half uurtje om in alle rust contact te maken met de kleine!

Jouw lichaam in week 22

Jouw lichaam groeit door in een tempo waar je misschien af en toe een beetje onrustig van wordt. Geen paniek; aankomen in gewicht hoort er helemaal bij, en je groeiende buik ook.

Naast striae, wat op zich vervelend genoeg is, zou je vanaf deze week ook meer last kunnen krijgen van je rug en je ademhaling. De baarmoeder eist steeds meer ruimte op, waardoor je longen een beetje in de verdrukking kunnen raken. Hier valt helaas niets aan te doen, behalve rustig aan doen.

Ook kan je rug meer pijn gaan doen, omdat wervels in de verdrukking raken. Vraag je partner eens om een ontspannende massage, of pak het professioneel aan en boek een heerlijke zwangerschapsmassage. Ook stretch-oefeningen kunnen helpen om je rug en gewrichten soepel te houden. Week 22 kan een goed moment zijn om eens te informeren naar zwangerschapsyoga.

Checklist 22 weken zwanger

  • Deze week kun je de 22-wekenprik gaan halen. Door deze prik heeft de baby bij de geboorte antistoffen tegen kinkhoest. Die beschermen de baby de eerste maanden tegen een kinkhoestinfectie.
  • Nu je misschien niet meer zo makkelijk oude sportregimes vol kan houden, raden we je aan om eens op zoek te gaan naar een sport waarbij alles draait om het soepel houden van je lichaam en ontspanning. Zwangerschapsyoga is uitstekend voor vrouwen die 22 weken zwanger zijn. Daarnaast is het een leuke manier om andere aanstaande moeders te ontmoeten!
  • Last van je rug en gewrichten? Treat yourself en boek een heerlijke massage. Zeg er wel altijd bij dat je zwanger bent, en hoeveel weken. Nog beter is natuurlijk een zwangerschapsmassage door een professional die hier ruime ervaring in heeft.

21 weken zwanger23 weken zwanger 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme