Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 2 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

De 22 wekenprik: wat is het en waarom zou je deze halen als je zwanger bent?

Als je zwanger bent krijg je de 22 wekenprik aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De verloskundige informeert je hierover en het is aan jou om de prik wel of niet te halen.

Zoals de naam al zegt kan je de prik halen als je 22 weken of langer zwanger bent. Deze inenting beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Deze infectie van de luchtwegen komt namelijk regelmatig voor in Nederlanden kan erg vervelend zijn.

Weet je niet zo goed of je de prik wel of niet moet halen? We zetten alles over de 22 wekenprik voor je op een rij zodat je uiteindelijk een keuze kan maken.

Wat is de 22 wekenprik?

Er is veel onderzoek gedaan naar de 22 wekenprik en sinds december 2019 is deze opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat wanneer je zwanger bent, je deze prik gratis aangeboden krijgt vanaf 22 weken. Of en wanneer je de prik neemt, is aan jou.

De 22 wekenprik beschermt jou en je baby in de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest. Hiervoor kreeg alleen je baby deze prik, maar dit was pas na twee maanden. Hierdoor gebeurde het regelmatig dat baby’s kinkhoest kregen in de eerste twee maanden van hun leven en voor zo’n klein mensje kan dat levensgevaarlijk zijn.

Met de 22 wekenprik is je baby de eerste twee maanden heel goed beschermt (nooit 100 procent) en van drie tot zeven maanden heeft je kindje 90 procent minder kans op het krijgen van (een ernstige variant van) kinkhoest. Nog een bijkomend voordeel is dus dat je baby die eerste prik bij twee maanden niet meer hoeft te halen.

Hoe werkt de 22 wekenprik?

Vanaf 22 weken kan je de inenting tegen kinkhoest gratis halen bij de GGD in jouw woonplaats. Door de prik maakt je lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest en die antistoffen komen via de navelstreng bij je baby terecht. Hierdoor is je baby meteen na zijn geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Ook werkt de inenting tegen difterie en tetanus, omdat er geen losse inenting bestaat tegen alleen kinkhoest. Na een aantal maanden zal je kindje deze inenting zelf ook een keer krijgen. Je kan de inenting halen wanneer je wilt, maar hoe vroeger in je zwangerschap (wel pas vanaf 22 weken), hoe beter. Zo heeft je lichaam namelijk genoeg tijd om de antistoffen tegen kinkhoest over te dragen aan je kindje.

Zijn er bijwerkingen?

De vaccinatie is veilig voor zowel jezelf als je baby, blijkt uit onderzoek. Wel kan je een reactie krijgen op de prik. Bijvoorbeeld roodheid of een zwelling op je arm waar je de prik gekregen hebt, soms krijg je koorts of een hangerig gevoel.

Spierpijn en hoofdpijn zijn ook eventuele bijwerkingen. Dit verschilt per persoon: de ene vrouw merkt er verder niets van, de ander heeft een aantal dagen bijwerkingen.

Wat als je nog borstvoeding geeft aan je andere kind?

Ook als je 22 weken of langer zwanger bent én borstvoeding geeft aan je andere kindje, kan je met een gerust hart de 22 wekenprik halen. In dat geval komen de antistoffen via de moedermelk ook bij je andere baby terecht, waardoor die nog wat extra bescherming tegen kinkhoest krijgt.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme