Wat is rebreathing bij baby’s en waarom is het zo gevaarlijk?

Baby Laurien Bleeker 1 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Rebreathing betekent her-inademen, wat weer betekent dat je de adem die je uitblaast meteen weer inademt. Kortom: het opnieuw inademen van gebruikte lucht. Daardoor krijg je geen verse lucht en dus minder zuurstof binnen. Wat je wel inademt is koolstofdioxide (CO2).

Vervolgens krijg je een zuurstoftekort en een teveel aan CO2 wat erg gevaarlijk kan zijn.

Rebreathing komt bij baby’s vaker voor dan bij volwassenen en dit kan zelfs wiegendood tot gevolg hebben. Gelukkig is er genoeg wat je kan doen om rebreathing tegen te gaan.

De gevaren van rebreathing

De reden dat een babybedje strak opgemaakt moet worden en leeg moet zijn is er natuurlijk niet voor niets. Door het wiegje op te maken volgens de richtlijnen, heeft je baby de minste kans op wiegendood. Dit heeft ook met rebreathing te maken. Dit gebeurt namelijk wanneer je baby met het neusje of de mond tegen het matras of een deken (of knuffel of kussen) aan ligt en daarop uitademt.

Wat gebeurt er eigenlijk bij rebreathing?

Baby’s ademen vrij snel en kort in en uit en daardoor krijgen kleine kinderen al snel gebruikte lucht opnieuw binnen als ze ergens tegenaan of onder komen te liggen. Bovendien stikt je baby niet, dus is er geen reflex om te snakken naar frisse lucht. Wat er wel gebeurt is dat je baby te weinig zuurstof en te veel CO2 binnen krijgt. Symptomen die dan optreden zijn kortademigheid, verwarring, duizeligheid, hoofdpijn en in ernstige gevallen bewusteloosheid en overlijden (wiegendood).

Volg de richtlijnen voor veilig slapen

Je kunt rebreathing dus tegengaan door het bedje van je baby strak op te maken. Ook is het advies om baby’s op de rug in bed te leggen. Slapen op het buikje of de zij kan gevaarlijk zijn, omdat je baby dan meer kans heeft om met de mond of neus tegen het matras te ademen. Dit geldt zelfs voor ‘ventilerende’ matrassen. Kan je kindje zelf snel en makkelijk van rug naar buik en weer terug draaien, dan mag het op het buikje slapen.

Leg je baby het liefst in een eigen bedje of co-sleeper. Bij jou in bed is er meer kans op rebreathing tegen het dekbed of een kussen. Meer slaaptips voor veilig slapen lees je hier.

Minste kans op rebreathing in een leeg bed

Ten slotte is een leeg bed belangrijk. Ook al denk je dat je baby niet bij die lieve knuffel kan komen: soms gebeurt het toch dat zo’n teddybeer bij het gezicht van je kindje terecht komt. Rebreathing ligt dan op de loer. Dit kan ook gebeuren met een kussen, hoofdbeschermers en babynestjes.

Veilig slapen: met deze tips verklein je de kans op wiegendood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme