Is een zwangerschapsmassage wel helemaal veilig?

Zwanger Wilma Groothuis 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. En hoewel je dat misschien voor lief neemt, is het geen slecht idee om je wat meer te ontspannen. Een zwangerschapsmassage kan daarvoor veel goeds doen en bepaalde klachten verminderen. Daarna ben je meer ontspannen en kun je weer meer aan. Een win-win situatie dus.

Het kan zijn dat je denkt: is een massage tijdens mijn zwangerschap wel een goed idee? Het advies is om een zwangerschapsmassage tijdens het eerste trimester voor de zekerheid achterwege te laten, omdat er in die tijd de meeste kans op een miskraam is. Er is nooit aangetoond dat dit wordt veroorzaakt door een zwangerschapsmassage, maar om risico’s te vermijden, wordt dit wel geadviseerd.

Voordelen van zwangerschapsmassage

Na het eerste trimester is een zwangerschapsmassage veilig, voor zowel de moeder als de baby. Een massage zorgt ervoor dat jouw stress vermindert en het heeft een positief effect op zowel jouw gezondheid als die van je baby. Ook zorgt een massage ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd en het maakt je spieren soepeler. Daarnaast is een zwangerschapsmassage goed voor je nachtrust, omdat je rustiger bent en minder stress ervaart. En als je al wat verder bent in je zwangerschap, kan het zijn dat je last van rugklachten hebt. Ook daarop heeft een massage een positieve invloed.

Blijven communiceren

Misschien vind je een massage tijdens je zwangerschap best spannend. Of ben je bang dat het toch niet goed voor je baby is. Wees gerust: er zijn genoeg massagesalons die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsmassages. Deze masseurs weet goed welke zones en drukpunten ze moeten omzeilen of waar ze voorzichtig mee moeten zijn. Langdurige en harde druk worden daarbij altijd vermeden. Ook zal hij goed met jou blijven communiceren en jij kan aangeven waar je behoefte aan hebt en wat je fijn vindt.

Zwangerschapsmassage niet verstandig

Denk jij nu: dit klinkt goed? Dan kun je een afspraak maken bij een massagesalon. Toch zijn er een paar dingen die goed zijn om na te gaan. Zo is het van belang dat je geen last van koorts, trombose, infectieziekten en hartklachten hebt. En als je last van bloedingen hebt tijdens je zwangerschap, moet je zeker extra uitkijken. Ook als je eerder een miskraam hebt gehad of als je bloeddruk te hoog of te laag is, moet je oppassen. Als je twijfelt aan je klachten, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen bepalen of een zwangerschapsmassage geschikt voor je is.

Geef jezelf een zwangerschapsmassage (of laat je partner het doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme