23 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Door je hernieuwde energie en afgenomen onzekerheid over de gezondheid van je kindje, ervaar je deze weken van je tweede trimester misschien wel als voorbij vliegen. Kan je geloven dat je straks al aan je zesde zwangerschapsmaand begint?

Deze komende weken staan voor je baby volledig in het teken van groei, vetopslag en hersenontwikkeling. Voor jou is dit een perfecte tijd om zaken te regelen voor de kleine. Denk bijvoorbeeld aan de kinderkamer, maar ook aan eventuele veranderingen in je verzekering, testament en spaarplannen.

Jouw baby in week 23

Jouw baby wordt naarmate de weken voorbij trekken, steeds schattiger. Hij of zij krijgt nu je 23 weken zwanger bent, steeds meer menselijke trekjes, en is al grotendeels ‘af’. Er ontbreekt alleen nog veel vet; dat zal je baby de komende weken steeds meer gaan opslaan. De spiermassa van je baby neemt ook gaandeweg meer toe en de hersenen beginnen zich in rap tempo te ontwikkelen.

Het gehoor van je kleintje wordt ook steeds beter. Toeterende auto’s en blaffende honden kan hij of zij steeds beter onderscheiden. En ook een mijlpaal: je baby weegt deze week gemiddeld 500 gram, of net iets erboven of eronder. Het gewicht van je baby kan je vanaf deze week dus in ponden gaan uitdrukken. Qua grootte is je baby nu vergelijkbaar met een de grootte van een grapefruit.

Jouw lichaam in week 23

Supplementen ondersteunen niet alleen de gezondheid van je baby; ze kunnen ook een verschil maken voor jou! Veel vrouwen krijgen in deze periode van hun zwangerschap soms last van duizeligheid en flauwte. Dit kan duiden op een tekort aan ijzer. Overleg met je verloskundige of dit van toepassing kan zijn op jou. Hier kan je eventueel ook op getest worden. Goede supplementen kunnen je net dat beetje extra energie geven.

Ook is het belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen via de maaltijden die je eet. Aankomen in je zwangerschap is niet meer dan normaal. Als je 23 weken zwanger bent en in je tweede trimester zit, is het gebruikelijk om ongeveer 350 extra calorieën per dag tot je te nemen.

Wat ook verstandig is, voor zowel het voorkomen van maagzuur als geïrriteerde darmen, is het verdelen van kleinere maaltijden over de hele dag. Omdat je baarmoeder steeds meer ruimte opeist in je lichaam, zal je misschien sneller vol zitten. Eet daarom liever zes keer op een dag kleine maaltijden, dan drie grote borden op een dag. Daar doe je jezelf en ook je baby een groot plezier mee.

Checklist 23 weken zwanger

  • Hebben jij en je partner al een spaarplan opgezet voor je kind? Lang niet alle ouders beginnen hier al mee tijdens de zwangerschap, maar het is wel verstandig om hier eens een gesprek over te hebben met je partner. Recent onderzoek wijst uit dat een kind tot het achttiende levensjaar meer dan 200.000 euro kost.
  • Je baby is in de komende weken heel druk met de ontwikkeling van zijn of haar hersenen. Een supplement bestaande uit vis- of algenolie kan dit proces op een positieve manier ondersteunen. Deze zijn alom verkrijgbaar bij drogisten en natuurwinkels. Vanzelfsprekend is gezond en gevarieerd eten altijd het beste wat je kan doen voor jezelf en je baby.

22 weken zwanger24 weken zwanger

Wil jij er ook vanaf? Dit zijn de oorzaken van je onzekerheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen