Wil jij er ook vanaf? Dit zijn de oorzaken van je onzekerheid

Mind Valéry de Voijs 11 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Als er één ding is wat je aan jezelf mag veranderen.. wat zou het zijn?’ Grote kans dat je deze vraag met ‘mijn onzekerheid’ beantwoord. Het is namelijk super irritant (en enorm vermoeiend) als je continue aan jezelf twijfelt. Je weet heus wel dat het nergens voor nodig is, maar toch lukt het je niet om die van die onzekerheid af te kunnen? Dan kan het helpen de oorzaak te van je onzekerheid te vinden.

Misschien is je onzekerheid maar van korte duur. Je kunt je namelijk best een weekje onzeker voelen over die grote rode vriendin die op je kin geplakt zit tijdens je ongesteldheid (ja we hebben het over die pukkel), of misschien voel je je niet helemaal prettig als je die spijkerbroek niet meer past omdat je iets teveel gesnoept hebt. Maar sommige onzekerheden gaan dieper, en zijn van langere aard.

Oeh! Deze sterrenbeelden hebben het meeste zelfvertrouwen in bed

Oorzaken van je onzekerheid

Een onzekerheid is niet zo gemakkelijk op te lossen, maar het scheelt als je erachter komt wat de oorzaak van je onzekerheid is.

1. Lichamelijke onzekerheid

Vind je jezelf te dun, of juist te dik? Niet mooi genoeg? Ben je je continue bewust van die acné of denk je dat de hele wereld je haaruitval kan zien? Als jij je onzeker voelt in/over je lichaam kan dat van korte of juist van langere duur zijn. Tijdens onze menstruatie kunnen we ons bijvoorbeeld opgeblazen voelen, en dan snappen we dat je niet zo graag in een bikini naast die slanke vriendin ligt, maar hopelijk loop jij die week erop wel te shinen over straat.

Als het om lichamelijke onzekerheid gaat heb je twee opties: veranderen of accepteren. Alles wat met een beetje advies, goede producten of discipline te veranderen is, kun je veranderen. Kan dat niet? Dan zul je voor jezelf een manier moeten vinden om jezelf te accepteren.

2. Financiële onzekerheid

We snappen echt wel dat je kunt wakker liggen als jij net te horen hebt gekregen dat jij je baan kwijt bent. Je financiële situatie zal er namelijk niet echt op vooruit gaan en daar kun je je dan behoorlijk druk om maken. In ieder geval is het goed om te beseffen dat jij als persoon niet minder bent als jij wat minder op je bankrekening hebt. Waarschijnlijk zul je het even wat rustiger aan moeten doen of wat dingen moeten veranderen maar sta ook even stil bij alle dingen die wél goed lopen.

Kom maar door: geef je zelfvertrouwen een boost met deze tips

3. Emotionele onzekerheid

Deze onzekerheid is misschien wat moeilijker te herkennen. Je zult het waarschijnlijk merken dat je te maken hebt met allerlei angsten. De angst om afgewezen te worden, of juist de angst om je aan iemand te binden. Misschien voel je je wel te onzeker om voor je mening uit te komen of om je open te stellen op je nieuwe werk. Allerlei gedachten en emoties kunnen jouw koppie helemaal in de war schoppen en je ontzettend onzeker voelen. Ben je in ieder geval bewust van deze gedachten, dan kun je gemakkelijker herkennen waar jouw angsten liggen.

4. Je verleden

Ahhh, hier is die dan: de relatie met je ouders. We zijn niet verbaasd dat psychologen vaak naar het verleden kijken. Zo is er bij een onzekerheid vaak een verkeerd zelfbeeld, en zoals je het al kunt raden: dat komt dus weer door de relatie met papa en mama. Als jij namelijk vroeger nogal wat kritiek op je af hebt gekregen, is er een grote kans dat je dat bent gaan geloven en jezelf onbewust continue bekritiseerd. Niet gek dat je je dan weleens onzeker kan voelen!

7 dingen die je los moet laten om je gelukkig(er) te voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondheidsplein

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme