Herkenbaar? Deze 13 ‘onnodige’ angsten heeft iedereen stiekem wel

Kinderen Rachelle Abbas 6 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Angsten kunnen je leven beheersen. En nou zijn er op zich een hoop reële angsten te verzinnen, er is er ook een hoop erg onnodig.

Als ik voor mezelf mag spreken: als er iets is waar ik goed in ben, is het me onnodig zorgen maken. Sommigen van ons zijn – net als ik – zijn heel goed in het visualiseren van worstcasescenario’s van, eh, vrijwel alles.

Hoewel alles, tot misschien wel de statistieken aan toe, suggereren dat alles gewoon goed zal gaan, maakt een deel van mijn hersenen zich nog steeds zorgen over het vrijwel onmogelijke. En ik zeg vrijwel omdat – hoe hoogst onwaarschijnlijk het ook lijkt – het nog steeds zou kunnen gebeuren.

Onnodige angsten

Klinkt bovenstaande wat gek voor je? Misschien is dat het ook wel, maar veel mensen hebben last van angsten die eigenlijk onnodig zijn. Neem deze angsten bijvoorbeeld:

1. Angst voor slangen in het toilet

Of oké, slangen die zomaar opduiken waar het niet zou horen. Of elk beest wat groter is dan 4 centimeter. Ik krijg al kriebels als ik er aan denk.

2. In de donkere zee

Kwallen, haaien, of niet eerder ontdekte visbeestachtige dingen die op de loer liggen en vlijmscherpe tanden hebben.

3. De angst dat slagbomen naar beneden gaan

Wanneer je nog over een brug fietst en de bellen van de slagbomen al gaan rinkelen, waardoor jij ineens denkt dat je niet meer weg kunt komen en op de brug blijft hangen.

4. Raam open ‘s avonds

Er zijn twee angsten die je hier voor kunt hebben: de angst dat er iemand naar binnen klimt en/of de angst dat onweer naar binnen waait.

5. ‘s Avonds op straat

Wanneer je ‘s avonds alleen op straat schrikt van je eigen schaduw door de lantaarnpalen, omdat het lijkt alsof je wordt achtervolgt.

6. ‘s Avonds op straat 2

‘s Avonds op straat langs een vuilnisbak lopen en je ineens bang bent dat er iemand uit komt springen.

7. Vastzitten in de lift

Waarschijnlijk schiet de gedachte dat het alarmknopje het niet meer doet en je telefoon uitvalt ook nog door je hoofd. No more words needed.

8. Je been buiten je deken

De angst dat hij ineens wordt vastgepakt door Joost-mag-weten-wie. Houd je benen ten alle tijden onder de dekens (en hang ze vooral niet naast bed).

9. Angst voor clowns

Of mensen met maskers. Dit punt heeft geen uitleg nodig.

10. Rijden naast of tussen een rij vrachtwagens

Tenzij je Vin Diesel bent, krijg je er best een angstig gevoel van.

11. Donkere kelders

Alsof er elk moment iemand in je gezichtsveld kan springen. Je denkt van alles te horen (maar eigenlijk is er niemand).

12. Angst voor vogels

Ze vliegen heel random, het kan zo zijn dat ze tegen je aan vliegen. Ook heeft ooit iemand me verteld dat wanneer een vogel boven je vliegt en je ‘paaltje’ denkt, hij gaat poepen (dit klinkt vast heel vreemd, maar ik – en nu jij vast ook – denk er wel altijd aan).

13. Op een balkon staan

Helemaal als het heel wat verdiepingen hoog is, de angst dat je naar beneden kunt vallen.

Meer lezen over angsten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme