Alles over hypnobirthing: ontspannen bevallen

Kinderen Laurien Bleeker 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Tijdens je zwangerschap kan je verschillende cursussen volgen om jezelf en je partner voor te bereiden op de bevalling die komen gaat. Een daarvan is hypnobirthing: dit staat voor een rustige, fijne, soms zelfs pijnloze bevalling (ongeacht waar) waarbij jij de controle hebt.

Door jezelf de verschillende aspecten van hypnobirthing aan te leren, sta je zelfverzekerd in je bevalling en weet je waarom de weeën komen en gaan en leer je naar je lichaam te luisteren, om zo op een zo ontspannen mogelijke manier je baby ter wereld te brengen.

Wat betekent hypnobirthing?

Eigenlijk betekent het een geboorte onder hypnose, maar je gaat niet daadwerkelijk onder narcose. Wel kom je, door middel van ademhalingsoefeningen en positieve gedachtes in een soort trance, een opperste concentratie zodat al je aandacht gericht is op je bevalling.

Bij hypnobirthing wordt uitgegaan van het natuurlijke proces van bevallen: je lichaam weet wat het moet doen. Tijdens een cursus hypnobirthing leer je dus op je lichaam te vertrouwen. Je komt zo dichtbij de natuur en jezelf te staan en dit zou meewerken aan een kalme bevalling. Daarbij leer je wat verschillende houdingen kunnen doen voor je bevalling.

Ook je partner kan baat hebben bij zo’n cursus, omdat hij of zij dan precies weet waar jij staat en wat hij of zij kan doen om je te helpen. Mocht je bijvoorbeeld toch even angstig worden of de controle kwijtraken, dan kan je partner je weer helpen te ontspannen.

Voor wie is het?

Iedereen kan baat hebben bij de oefeningen die je aanleert tijdens een hypnobirthing cursus. Bijvoorbeeld als je angstig bent na een vorige bevalling of door verhalen van anderen, als je het lastig vindt om naar je eigen gevoel of lichaam te luisteren of als je gewoon een extra steuntje in de rug wilt hebben op het moment suprême.

Het maakt ook niet uit waar of hoe je bevalt: het gaat erom dat je zo ontspannen mogelijk bent zodat de stoffen oxytocine en endorfine vrij spel hebben. Deze hormonen komen vrij als je ontspannen bent en bevorderen je bevalling, daarnaast werken ze ook nog eens als natuurlijke pijnstillers!

Waarom hypnobirthing

Hypnobirthing zorgt ervoor dat jij de controle hebt over je lichaam en je bevalling. Het geeft je kracht om te weten wat je lichaam op dat moment doet, waarom het zo hard werkt en waarom weeën nodig zijn. Door hierop in te spelen en in je eigen ‘bubbel’ te verdwijnen, richt je al je aandacht op de geboorte van je baby. Je bevalling kan hierdoor soepel verlopen, sommige vrouwen ervaren zelfs weinig pijn door middel van hypnobirthing.

Meer lezen over bevallen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verloskundigenpraktijk Meander

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme