Help! Niet ongesteld, en niet zwanger? Dit kunnen de oorzaken zijn

Gezondheid Valéry de Voijs 12 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Wel of geen kinderwens, je hartje zal even opschrikken als je overtijd bent. Misschien gebeurt het wel vaker dat je één of twee dagen te vroeg of te laat ongesteld wordt, maar als het na een week nog steeds geen feest is, kun je je weleens gaan afvragen wat er aan de hand is. Sommigen denken meteen aan het goede nieuws en rennen hoopvol naar de drogist om een zwangerschapstest te halen. Anderen krijgen het Spaans benauwd. Hoe je ook op een negatieve zwangerschapstest reageert… als jij niet zwanger blijkt te zijn, en je menstruatie blijft uit kunnen er verschillende oorzaken een rol spelen.

Laten we voorop stellen dat jij je lichaam het allerbeste kent. Bij het lezen van deze oorzaken zul je dus waarschijnlijk al een vermoeden hebben waarom je maar niet ongesteld wordt. Zit het je toch niet helemaal lekker? Dan is een telefoontje naar je huisarts zo gepleegd.

Oorzaken niet ongesteld

Als jouw menstruatie uitblijft en je weet zeker dat je niet zwanger bent, kan er iets anders aan de hand zijn. Dit kan enerzijds met je leefstijl te maken hebben; anderzijds met je hormoonhuishouding.

Leefstijl

Vooral als jij normaal nooit zo’n last hebt van een onregelmatige ongesteldheid, en jij netjes iedere 10e van de maand het maandverband kunt klaarleggen is er een grote kans dat je iets aan je leefstijl hebt veranderd (bewust of onbewust) en daar nu het effect van merkt.

1. Gewicht

Ben jij bijvoorbeeld op je dieet gaan letten, of flink gaan sporten? Misschien vind je het wel leuk als je die paar kilo bent kwijtgeraakt, maar daar zijn je eierstokken minder blij mee. Als je namelijk gewicht verliest kan dat ervoor zorgen dat je geen eisprong hebt, en dan word je ook niet ongesteld. Nee hoor, dit is geen excuus om die chocoladerepen op te peuzelen. Als je lichaam namelijk een te hoog vetpercentage bevat blijft jouw eisprong ook uit. Misschien zie jij er wel slanker uit dan je bff, terwijl zij nooit ergens last van heeft. Het gaat ‘m dus niet zozeer hoeveel je weegt maar vooral over het vetpercentage. Dit kun je trouwens gemakkelijk zelf checken, of door een fitnesscoach of huisarts laten nakijken.

2. Stress

Bij stress denken we vaak aan negatieve omstandigheden, maar ook positieve stress kan ervoor zorgen dat jij niet ongesteld wordt. En dan kun je daar weer om gaan stressen, en heb je nog minder kans dat je eindelijk de rode vlag kan uithangen. Welcome to the loop.

3. Verstoord ritme

Draai jij weleens nachtdiensten op je werk, of heb jij weleens plafonddiensten, waarop je de hele nacht wakker ligt? Als je daardoor in een verkeerd ritme komt, en je slaappatroon verpest kan dat invloed hebben op je menstruatiecyclus.

4. Sport

We hadden het natuurlijk al over gewichtsverlies of een hoog vetpercentage, maar ook als er niets mis is met je gewicht kan je menstruatie uitblijven. Als jouw lichaam normaal niets gewend is en jij nu opeens veel gaat sporten kan dat jouw hormoonhuishouding even flink in de war schoppen.

Hormonen

Herken jij deze oorzaken niet? Dan kan er misschien iets aan de hand zijn met je hormoonhuishouding.

1. Hormonale schommelingen

Eigenlijk heeft bijna alles wel invloed op je hormoonhuishouding. De eerder genoemde stress, voeding, slaap en sport hebben namelijk indirect een effect op jouw hormonen. Maar ook je seksleven, bepaalde make-up en plastic flesjes (wat?!) kunnen jouw hormoonhuishouding in de war brengen.

2. Anticonceptie

Gebruik jij de pil, of heb je een spiraaltje? Ook al heb je er nooit last van gehad, toch zou dit zomaar de oorzaak kunnen zijn op jouw hormoonhuishouding

3. Aandoening

Mega vervelend die PCOS. Gelukkig ben je niet de enige. PCOS is namelijk de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen, en tot de dag van vandaag is er geen simpele oplossing voor. Heb jij last van PCOS, dan is het vooral een kwestie van heel goed naar je eigen lichaam luisteren en ervoor zorgen dat alles in balans blijft.

4. Overgang

Aaaaahhhhhh!!! Voor je nu heel snel deze pagina sluit, het kan écht. Als jij voor je veertigste jaar last krijgt van overgangssymptomen kan het zijn dat je een ‘vervroegde’ overgang hebt. Als jij (geen PCOS hebt), en toch voor de big 40 meer dan vier maanden niet ongesteld bent geworden kan het zijn dat het zover is: de vervroegde overgang.

Ongesteld worden zonder te bloeden: hoe kan het en wat kan je doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Zwanger Portaal

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme