Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

19 weken zwanger – zwangerschapskalender

Bijna op de helft! Als je 19 weken zwanger bent, zal je hem of haar waarschijnlijk deze week weer op een echo kunnen bewonderen.

En wat voor een: de 20-weken echo is een hele belangrijke afspraak waarbij er gekeken wordt naar de algehele gezondheid van je baby. En als je nog geen pretecho rond 15 weken hebt gedaan, zal je na deze 20-weken echo ook het geslacht van je baby weten, als je dit zou willen!

Jouw baby in week 19

Week 19 draait bij jouw baby voornamelijk om zintuigen. De hersenen reserveren speciale plekjes voor reuk, smaak, gehoor, beeld en aanraking. Ook de huid ontwikkelt zich verder. Deze is nu nog erg dun en gerimpeld, maar er zal in de komende weken steeds meer bindweefsel gaan groeien. Ook zal er op het huidje van je baby langzamerhand een extra beschermend laagje ontstaan. Dit heet een vernixlaagje en is voornamelijk wit. Soms zie je hier nog wat van als de baby geboren wordt.

Deze week zal je baby ook de 20-weken echo ondergaan. Dit is een echo die over het algemeen wat langer duurt, omdat er naar veel verschillende organen van je kindje wordt gekeken.

Lichamelijke afwijkingen die tijdens de 20-weken echo aan het licht kunnen komen zijn een open schedel of ruggetje, hartafwijkingen, een waterhoofd, afwijkingen in de buikwand, nieren of botten of een groeiachterstand. Dit klinkt allemaal heel ernstig, maar houd je vast aan de gedachte dat veel baby’s deze echo met vlag en wimpel doorlopen. Fingers crossed! Je baby is deze week ongeveer 15 centimeter lang en vergelijkbaar met de grootte van een mango.

Jouw lichaam in week 19

Waar je lichaam in de eerste helft van je zwangerschap voornamelijk werd geregeerd door het zwangerschapshormoon, kan het zijn dat je als je 19 weken zwanger bent, behoorlijk last hebt van de werking van een ander hormoon: progesteron. Dit hormoon zorgt voor rust in je lichaam, maar veroorzaakt ook een weker gestel. Het hormoon maakt alles in je lichaam wat slapper, zodat de baby goed kan groeien.

Sommige vrouwen die last hebben van chronische aandoeningen zoals reuma, ondervinden hier voordelen van en hebben vaak minder klachten. Maar veel vrouwen krijgen juist te maken met klachten als bijvoorbeeld rugpijn. De wervels worden allemaal weker, waardoor pijntjes kunnen optreden. Probeer je lichaam goed te blijven stretchen, en rek jezelf goed uit. Ook massages doen wonderen, dus treat yourself!

Oh, en heb je toevallig last van wat scheve tanden en overweeg je al een tijdje een beugel? Dan is dit een perfect moment om het te doen. Door het weker worden van je lichaam staan je tanden in no-time weer recht!

Checklist 19 weken zwanger

  • De afspraak voor je 20-weken echo staat waarschijnlijk al in je agenda. Lees jezelf even in, zodat je weet wat er precies gaat gebeuren. Heb je eventuele vragen? Schrijf ze op en stel ze aan de echoscopist(e). Vergeet bij een goede uitslag daarna niet jezelf en eventueel je partner te trakteren op een taartje!

18 weken zwanger20 weken zwanger

De verschillen tussen echo’s – van vroege echo tot 4D echo – uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme