Die fijne babygeur: dit is de reden dat je baby zo lekker ruikt

Kinderen Laurien Bleeker 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Niets ter wereld ruikt zo lekker als het hoofdje van je pasgeboren baby, nietwaar? En zelfs andere pasgeboren baby’s ruiken heerlijk. Dit is niet alleen een cadeautje van Moeder Natuur, want die heerlijk babygeur is er niet voor niets.

Verschillende onderzoeken zijn gedaan naar de geur van pasgeboren baby’s en die zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde…

Dit is de reden van die lekkere babygeur

Baby’s komen ter wereld met een heerlijke geur en daarom zie je ouders (ok en kraamvisite stiekem) zo vaak aan een pasgeboren kindje snuffelen. Die babygeur is er niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat moeders de geur van hun baby zelfs kunnen onderscheiden van die van andere pasgeboren kindjes. En dat is dan ook meteen de reden dat je baby zo lekker ruikt: het versterkt de band tussen baby en ouders. Je baby ruikt zo lekker (en ziet er zo cute uit) om een sterke band op te bouwen. Je wilt je pasgeboren baby de hele dag bij je houden en vasthouden en daardoor bouwen jullie een emotionele band op. Ook zorgt dit ervoor dat je jouw baby wil verzorgen. Het is dus meteen ook een overlevingsmechanisme van Moeder Natuur.

Waar komt die fijne babygeur vandaan

Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit of de geur van pasgeboren baby’s komen uit kliertjes in de (hoofd)huid of van het witte laagje vernix caseosa: de vettige witte laag waarmee baby’s in de baarmoeder bedekt zijn om ze te beschermen tegen vruchtwater.

Hoe geniet je zo lang mogelijk van die babygeur?

Hoe dan ook: je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van die fijne babygeur. Dit doe je door geen producten op je baby te gebruiken die een geur bevatten, dus ook niet in het badje of daarna. Sowieso is het niet nodig om pasgeboren baby’s vaak in bad te doen. Dat is niet fijn voor het huidje van je kindje en de babygeur verdwijnt dan misschien sneller.

Baby ruikt jou ook

Aan de andere kant vindt je baby jou ook het lekkerste ruiken: jij hoort bij hem. Probeer dan ook niet te sterke geuren te dragen wanneer je kindje er eenmaal is, jouw lichaamsgeur ruikt hij namelijk het liefste.

Wanneer verdwijnt de babygeur?

Dat is niet met zekerheid te zeggen en zal per baby verschillen, maar na enkele weken tot maanden vervliegt die heerlijke babygeur. En naarmate je kindje ouder wordt, krijgt hij ook een andere lichaamseigen geur. Tegen de tijd dat je baby de puberteit in gaat, gaat hij onaangenamer ruiken. Denk aan zweetluchtjes. Dit is dan ook het moment waarop je je kind wat meer los gaat laten en dit staat dus allemaal met elkaar in verbinding. Prachtig, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science direct

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme