Een andere ouder aanspreken op zijn of haar gedrag: wel of niet doen?

Opvoeden Gina Koninkx 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is je ongetwijfeld al eens overkomen. Je bent met je kids in de speeltuin en het valt je op dat een andere ouder haar kinderen niet goed corrigeert of zelfs helemaal geen aandacht geeft. Het kriebelt een beetje, het liefst wil je er wat van zeggen. Maar kan dat zomaar? Een andere ouder aanspreken op gedrag?

Een andere ouder aanspreken op gedrag of opvoeding

Het is een heel gevoelig ding, een andere ouder aanspreken op zijn of haar gedrag. Iedereen doet het ten slotte op zijn eigen manier maar je zult zonder twijfel momenten meemaken waarbij je handen jeuken om er wat van te zeggen. Wij geven je een aantal tips zodat je zelf kun bepalen of je er wel of niet wat van zegt.

Probeer de situatie in te schatten

Dit is direct het meest moeilijke aan de situatie: een inschatting maken van wat er gebeurt. Je hebt zelf ook wel eens met een krijsend kind in de supermarkt gestaan en bent toen wellicht een beetje uit je slof geschoten door bijvoorbeeld de toon van je stem te verheffen. Dat gebeurt vrijwel iedereen wel eens.

Als je ziet dat iemand buiten proportioneel reageert op iets wat een kind doet, en bijvoorbeeld een kind slaat (in een extreem voorbeeld) is dat alarmerend. Hoe moeilijk het ook is, jonge kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen en dan is het des te belangrijker dat iemand anders in de omgeving dat doet.

Denk na over hoe je iemand aanspreekt

Het is belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je een ouder aanspreekt. Al helemaal als zich een situatie voordoet die niet oké is. Probeer iemand in ieder geval open te benaderen (als dat mogelijk is) en probeer niet direct te oordelen. Je kan beginnen met iets als ‘Hallo, het is helemaal niet mijn bedoeling om me met jullie te bemoeien, maar het viel me op dat […]’.

Als je denkt dat een gesprek niet mogelijk is, en je serieuze vermoedens hebt dat er meer aan de hand is, kun je ook altijd anoniem een melding doen. Dit kun je doen bij Veilig Thuis. In extreme gevallen kan dit een betere oplossing zijn als de veiligheid van anderen in het geding is.

Als het om iets kleins gaat

Het hoeft niet per se te gaan om iets erg zoals hierboven beschreven. Het kan ook zo zijn dat je ziet dat een ouder niet alert is omdat hij of zij bezig is met andere (wellicht belangrijke) dingen.

Een voorbeeld: je bent in de speeltuin en ziet dat twee kinderen wegrennen en de ouder heeft het niet door omdat hij of zij staat te bellen. Geef dit direct aan bij de ouders maar laat ook weten dat je natuurlijk even kan helpen. Je kunt tenslotte niet oordelen over de situatie en waarom diegene aan het telefoneren is (zoals hiervoor al gezegd: wellicht is het belangrijk).

LEES OOK: (Schoon)ouders die zich bemoeien met jullie opvoeding: zo ga je ermee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme