(Schoon)ouders die zich bemoeien met jullie opvoeding: zo ga je ermee om

Opvoeden Gina Koninkx 15 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Heb jij net je kids aangeleerd dat ze netjes aan tafel blijven zitten, mogen ze bij je ouders zonder te vragen van tafel. Of andersom, jij probeert je kids genderneutraal op te voeden en je ietwat conservatieve schoonouders geven je dochter alleen maar poppen en je zoon alleen maar autootjes. (Schoon)ouders die zich met de opvoeding bemoeien kunnen voor groter ergernissen zorgen.

(Schoon)ouders die zich bemoeien met jullie opvoeding

Hoewel het niet anders dan wenselijk is dat jouw (schoon)ouders een band opbouwen met hun kleinkinderen, is niet iedereen blij met een opa en oma die zich veel te veel met de opvoeding bemoeien. Een lastige situatie, maar niet onoplosbaar. Deze tips kunnen jou en je partner wellicht helpen om dit patroon te doorbreken.

1. Ga het gesprek aan

Het is heel aannemelijk dat jouw ouders of schoonouders zich helemaal niet bewust zijn van hun rol binnen de opvoeding van jou en je partner. Ze genieten met volle teugen van de aanwezigheid van hun kleinkinderen en vinden het heerlijk om weer even zo’n verzorgende rol te hebben als lieve opa of oma.

Als jij en je partner vinden dat zij zich te veel met jullie opvoeding bemoeien (omdat ze bijvoorbeeld continu zeggen dat je dingen beter op een andere manier kunt doen – want zij hebben nou eenmaal al ervaring) is het belangrijk dat jullie hierover het gesprek met hen aangaan. En ja, dat is ongelooflijk moeilijk want het laatste wat je wil is ze ergens mee kwetsen, maar wil je wat veranderen aan de situatie dan zal het hier mee moeten beginnen.

LEES OOK: Wat als je (schoon)ouders willen komen tijdens of vlak na de bevalling maar jij daar nog geen behoefte aan hebt?

2. Stel duidelijke grenzen wat betreft de opvoeding

Als jullie eenmaal zo ver zijn dat jullie hierover – op een volwassen manier – het gesprek kunnen aangaan, is het goed om duidelijke grenzen te stellen. Dat klinkt misschien een beetje kinderachtig en hard, maar op die manier kun je veel beter bewaken dat alles voor iedereen goed gaat.

Leg bijvoorbeeld uit dat je het waardeert dat ze zo met jullie meedenken, maar dat jij en je partner het op jullie manier doen en dat dat goed voelt voor jullie.

3. Houd je kids er buiten

Zorg ervoor dat je jullie kinderen buiten deze kwestie laat. Het zou echt niet eerlijk zijn om, laten we als voorbeeld noemen, tegen je kinderen te zeggen dat ze maar moeten vergeten wat opa en oma hebben gezegd. Op deze manier schilder jij een negatief beeld over je (schoon)ouders en dat is niet fair tegenover hen.

Alles wat zij doen, of je daar nou helemaal achter staat of niet, doen zij met liefde voor hun kleinkinderen. Het is veel volwassener van je om het probleem zelf met je ouders of schoonouders aan te pakken en ervoor te zorgen dat de kinderen dat niet merken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen