Van moeder tot moeder: 25 gouden tips voor het opvoeden van je peuter

Kinderen Jitra Janssonius 15 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Jitra is bezig met peuter nummer drie in het gezin. En nummer 4 moet nog komen. Je zou zeggen dat ze de trucjes nu wel kent en dit mannetje met twee vingers in de neus opvoed. Dat is niet helemaal het geval, maar ze deelt haar gouden tips voor het opvoeden van peuters wel graag met je. 

Ja, ik ken de trucjes nu wel. Maar nee, ik voed niet op met twee vingers in mijn neus. Waarom niet? Omdat iedere peuter zijn eigen regels heeft. Hadden ze me wel even mogen vertellen. Maar ik ben bij nummer drie wel een heel stuk wijzer. En ik ben de beroerdste niet dus ik deel graag mijn gouden tips voor het opvoeden van peuters met je. Lezen, uitvoeren, genieten en vooral niet te hard zijn voor jezelf.

1 Bescherming

Als je op de bank zit, zorg dan dat je je ogen, je kruis, je gezicht, je haar en je borsten beschermt. Peuters grijpen, slaan, trekken en knijpen nou eenmaal graag om jouw aandacht te krijgen.

2 Kiekeboe

Het beste moment om ‘kiekeboe’ te spelen is als je zijn idioot smerige luier verschoont. Dan voorkom je namelijk dat hij vanuit interesse met die luier aan de haal gaat.

3 Yum

Als hij de plantenbak weer eens leeg eet, kun je dat technisch gezien als maaltijd rekenen.

4 Gympies

Schoenen aanhouden? Geen doen bij een peuter. Je krijgt nog makkelijker een kat zover om de hele dag zijn gympies aan te houden. Trek ze ‘s ochtends even bij je peuter aan voor je eigen gevoel (je bent een goede moeder) en vergeet het voor de rest van de dag.

5 Vijf lolly’s

Een lolly houdt hem ongeveer vier minuten bezig. Vijf lolly’s geven je dus de tijd om de wasmachine te vullen, de droger te legen en de was op te vouwen. Als je snel bent dan.

6 Feit

Hij is de baas. Je denkt misschien van niet maar geloof me, hij Is De Baas.

7 Snoetenpoetsers

Elke dag in bad is echt niet nodig. Een korte douche of zelfs een innige ontmoeting met een setje snoetenpoetsers volstaat als je later op de avond nog energie wilt gebruiken.

8 Crimineel

Je krijgt geen strafblad als je hem per ongeluk een keertje ettertje noemt.

9 Niet doen!

Mocht je ergens een lang verloren tuitbeker vinden gooi hem dan direct buiten in de container. NIET OPENEN! Tenzij je jezelf om wat voor reden dan ook wilt straffen.

10 Prakken

Poep gaat niet makkelijk door een afvoerputje. Indien toch nodig, gebruik dan een vork om het fijner te stampen. Gooi de vork weg na gebruik.

11 Lekker pùh

Soms is het gewoon even heel lekker om je tong naar hem uit te steken als hij even met zijn rug naar je toe staat. Geloof me, het lucht op.

12 Choose your battle

Hij hoeft er echt niet altijd ubercool uit te zien. Soms is het al een medaille waard als hij überhaupt de hele dag iets aan heeft.

13 Wallart

Stop geen pennen in je tas! Hij zal ze altijd vinden en misbruiken.

14 Yoga 2.0

Moet je echt even ontspannen? Ga op de grond liggen en speel een berg. Je peuter klimt op je en jij kunt even bewegingsloos bijkomen. Vergeet tip 1 niet!

15 Knoopje los

Koop geen kleding voor je peuter met knopen. Mensen die dit bedacht hebben hebben geen kinderen of zijn gek op knopen aanzetten.

16 Ouwe Doos

Als je een supercool kado voor hem koopt pakt hij het uit en gaat met de doos spelen. Bespaar jezelf de moeite en het geld en pak een oude doos in (en nee, daarmee bedoel ik niet je schoonmoeder).

17 Punt uit

In discussie gaan met de peuter is vragen om ellende. Heel veel ellende.

18 Gratis

Een regenbuitje op zijn hoofd kun je rustig als douchebeurt rekenen.

19 Op slot

Verstop je sleutels! Hij gaat ze vinden en misbruiken (ja, dat geldt inderdaad ook voor pennen).

20 Pluizig

Vijf seconden regel? Eigenlijk is alles wat hij van de grond eet oké zolang hij degene is die het heeft laten vallen. Hoe lang het er al ligt maakt niet zoveel uit. Tenzij er pluizige beestjes op wonen. Dan geldt deze regel niet.

21 Garantie

Wil hij wat drinken uit een echte beker? Laat dat dan alleen water zijn en zet hem in een beveiligde omgeving zonder elektriciteit. Er wordt geknoeid. Ge-ga-ran-deerd!

22 In de Fik

Vergeet het schoonmaken van zijn autostoeltje. Daar is geen beginnen aan. Wacht gewoon tot hij eruit is gegroeid en gooi ‘m dan op de brandstapel (de stoel, niet de peuter).

23 Fin

Zijn energie raakt niet op. Niet. Nooit. Never. Jamais.

24 Raar

Als je hem een uur te laat naar bed brengt zal hij een uur vroeger wakker worden. Dat is een regel. Nee, ik weet ook niet waarom.

25 Doekjes

Neem altijd babydoekjes mee. Altijd. Overal.

Met deze tips zou je wel even vooruit moeten kunnen, maar eerlijk, het is eigenlijk gewoon een kwestie van wachten tot hij groter is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen