Dit is belangrijk om te doen als je kind ‘s avonds niet wil gaan slapen of zelfs hyperactief wordt in bed

Kinderen Gina Koninkx 16 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Heb je net je kids in bad gedaan en in bed gelegd, hoor je al weer voetstapjes op de trap naar beneden trippelen. Jij blij dat je beneden zat en je verdere avond kon spenderen aan jezelf en je partner. Nee hoor, dat zit er wederom niet in vanavond. Kinderen die niet slapen en alleen maar drukker worden ‘s avonds: dit kun je eraan doen.

Kinderen die niet slapen in de avond

Kinderen die niet slapen kunnen voor behoorlijk wat frustratie zorgen bij hun ouders. Het is niet alleen belangrijk dat je kind voldoende uitrust, ook voor jou en je partner is het fijn als het slapen gewoon goed gaat. Helaas heb je daar niet altijd wat over te zeggen en worden sommige kids juist hyperactief ‘s avonds.

Een goede slaaproutine is belangrijk

Het begint allemaal met een goede slaaproutine waar je je ook strikt aan houdt (enkele uitzonderingen daargelaten). Het is belangrijk dat je van begin af aan aan een routine werkt waar je kindje ook aan gewend raakt. Dit gaat niet alleen om een vaste tijd uitzoeken om naar bed te gaan maar ook om bepaalde dingen die jullie ‘s avonds juist wel of niet meer doen.

Een boekje voorlezen bijvoorbeeld of nog een half kopje warme melk voor het slapengaan. Een vaste routine zal er voor zorgen dat je kindje meer structuur ervaart rond het gaan slapen. Hiermee voorkom je ook dat je kids in een keer super druk worden ‘s avonds. Laat de tv uit staan, en springen op bed is verboden (daar worden ze alleen maar drukker van).

LEES OOK: Nieuw onderzoek: op déze leeftijd zou je kind in z’n eigen bed moeten slapen

Het gedrag corrigeren

Naast dat een optimale slaaproutine jullie enorm kan helpen, is het ook belangrijk dat je het gedrag van je kinderen als ze niet slapen corrigeert. Als je kids naar beneden komen en je geeft toe en laat ze nog een uur beneden zitten, hebben ze snel door dat ze de grenzen kunnen oprekken. Dit zal er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat het probleem groter wordt.

Al komt je kind vier keer opnieuw de trap afgelopen, blijf je kind steeds opnieuw in bed leggen. Zo is het duidelijk wat jullie regels zijn over het slapen gaan en dat daar geen discussie over mogelijk is. Blijf indien nodig even bij je kind op de kamer zitten maar zorg er ook voor dat dat geen gewoonte wordt en ze er op die manier aan wennen om in slaap te vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme