17 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Je kan in week 17 waarschijnlijk niet meer om je buikje heen. De baby is ontzettend hard aan het groeien, en alles er omheen ook.

De navelstreng wordt dikker en je baarmoeder rekt steeds verder uit. Wellicht zal je je baby af en toe al voelen schoppen. Nu je bijna op de helft bent, zal het je opvallen dat er steeds meer aan je lichaam verandert. Je bent waarschijnlijk al wat kilo’s aangekomen, en dat is helemaal prima. Probeer echter wel te blijven bewegen. Kies een manier van sporten met een lage intensiteit en waar jij je goed bij voelt.

Jouw baby in week 17

Als je 17 weken zwanger bent, groeit je baby als kool! Waar het skelet van je kleintje voorheen nog grotendeels uit kraakbeen bestond, verharden de botten nu langzaam. Alle organen van je baby zijn in volle werking. Het hartje pompt maar liefst 30 liter bloed per dag! Hij of zij is nu ongeveer 18 centimeter lang en dat kan je vergelijken met de grootte van een granaatappel. Vanaf deze week gaat je baby ook vet opslaan. Dit zal hij of zij de komende 23 weken blijven doen, zodat het zichzelf van energie kan voorzien en zichzelf goed warm kan houden na de geboorte. Dat jouw baby uniek is, blijkt ook uit het feit dat de vingerafdrukjes nu steeds duidelijker worden.

Jouw lichaam in week 17

Nu de misselijkheid en vermoeidheid achter je liggen, krijg je steeds meer te maken met het tegenovergestelde: een niet te stillen honger. Geef hier aan toe, mits je natuurlijk gezond eet. Je lichaam voelt dat het meer nodig heeft nu je baby zo hard aan het groeien is. Probeer vaker te eten, in plaats van meer in 1 maaltijd. Zo hou je de motor constant draaiende en heb je minder last van after dinner dips door je suikerspiegel die uit balans is.

Daarnaast zal je merken dat je misschien heftiger droomt en dat je wellicht meer snurkt dan normaal. Dit komt wellicht door het feit dat je moeilijker ademt, in combinatie met een vaker verstopte neus. Je afweersysteem is iets lager afgesteld nu je zwanger bent. Dit kan wat meer verkoudheden tot gevolg hebben.

Als je 17 weken zwanger bent, kan je ook last hebben van wat meer vaginale afscheiding, een vettere huid en toenemende transpiratie. Heel veel vocht dus! Dit is allemaal heel erg normaal, ondanks dat het af en toe voor wat ongemakken kan zorgen.

Checklist 17 weken zwanger

  • Nu je niet meer om je buikje heen kan, is het wellicht tijd om wat veranderingen te maken in je sportregime. Kies voor sporten met lage intensiteit, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Maar je kan ook denken aan sporten waarin je vooral veel stretcht om je spieren soepel te houden, zoals barre, pilates of yoga. Deze sporten hebben vaak ook zwangerschapsklassen.
  • Slapen in je favoriete houding kan nu lastig worden als je een fervent buik- of rugslaper bent. Op je buik liggen kan niet veel kwaad voor je baby, maar ligt simpelweg niet meer lekker. Langdurig op je rug liggen kan op langere termijn schadelijk zijn voor jou en je baby, omdat het steeds moeilijker zal worden om het bloed in deze positie rond te pompen. Schaf daarom alvast een groot, langwerpig voedingskussen aan, die jou kan ondersteunen tijdens je slaap. De beste positie is op je zij, met de linkerzij als favoriet voor de bloedsomloop.

Is het veilig om op je buik te slapen als je zwanger bent? Dit is het antwoord!

16 weken zwanger18 weken zwanger

Waarom je tijdens de bevalling dankbaar bent als je hebt gesport tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme