Is het veilig om op je buik te slapen als je zwanger bent? Dit is het antwoord!

Gezondheid Redactie 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent, word je overspoeld met een lijst dingen die niet meer kunnen. Geen wijn, geen zachte kaas, geen sushi en niet slapen op je rug – om er maar een paar te noemen. Maar hoe zit dat dan met slapen op je buik?

Het – niet geheel bevredigende – antwoord luidt: het ligt eraan.

Buik slapen tijdens zwangerschap

De onderliggende angst voor slapen op je buik is dat je op een of andere manier de baby plet. Die veronderstelling is niet compleet uit de lucht gegrepen, maar ook niet helemaal accuraat. Wanneer je in de beginfase van je zwangerschap zit, loop je geen risico dat je de baby plet. En wanneer je groter wordt, is op je buik slapen vrijwel onmogelijk en heel oncomfortabel. Bovendien rol je in je slaap waarschijnlijk vanzelf op je zij voordat de baby er last van krijgt.

Bloedtoevoer

Op je rug slapen, kun je daarentegen echt beter niet doen als je zwanger bent. Die sluit de bloedtoevoer naar de vena cava af – de belangrijkste ader die naar je baby loopt. Dat is gedurende het grootste deel van je zwangerschap daarom geen veilige slaappositie. Over het algemeen is op je zij slapen de fijnste positie als je zwanger bent. Op je linkerzij slapen zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt en meer voedingsstoffen je baby bereiken. Om op je zij slapen nog comfortabeler te maken, kun je een kussen tussen je benen plaatsen.

Maagzuur

Je slaaphouding is niet het enige wat effect heeft op je nachtrust wanneer je zwanger bent. Naast het feit dat je favoriete slaaphouding niet meer lekker ligt, kun je last krijgen van maagzuur, rugpijn en kortademigheid. Feest! Op je zij slapen kan helpen bij rugpijn en jezelf een beetje hoger leggen met kussens kan maagzuur verminderen.

Slapeloosheid

Al die ongemakken kunnen weer leiden tot slapeloosheid. Ongeveer 78% van de zwangere vrouwen heeft daar last van. Door overdag voldoende te bewegen, lange dutjes overdag te voorkomen en ontspanningsoefeningen kun je dat probleem verminderen. Hou vol mama!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme