Feit of fabel: veel last van maagzuur tijdens de zwangerschap? Dan krijg je een baby met veel haar

Zwanger Japke Janneke Sybesma 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Er zijn nogal wat bakerpraatjes rondom klachten tijdens je zwangerschap en wat dit eventueel zou zeggen over je (ongeboren) baby. In dit artikel onderzoekt de redactie van Famme de volgende stelling: heb je veel last van maagzuur tijdens de zwangerschap? Dan krijg je een baby met veel haar.

De vorm van je buik zou iets kunnen zeggen over het geslacht van je ongeboren baby, maar ook je bepaalde cravings in zoet of juist zout eten zou dit kunnen voorspellen. Er gaan allerlei feiten en fabels de ronde wanneer je zwanger bent. Hoe zit het met maagzuur en de eventuele haarbos van je baby?

Maagzuur tijdens zwangerschap

De ene vrouw heeft er veel last van en een ander helemaal niet. Ook kan het per fase in je zwangerschap verschillen. Maagzuur is een brandend gevoel in je slokdarm, maar wordt ook wel een zure oprisping genoemd. Het is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Ruim 70 procent van de zwangere vrouwen geeft aan hier last van te hebben.

De klachten kunnen al ontstaan in het eerste trimester door een verandering in de hormonale huishouding. Hierdoor verslappen er een aantal spieren, waardoor het sluitklepje van de slokdarm minder goed werkt. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur doordat de groeiende baby op je maag begint te drukken.

Feit of fabel?

Maar kan deze klacht ook iets verspellen over je ongeboren baby? In 2006 is er door Kathleen Costigan onderzoek naar gedaan. Ze vonden hierin een verband tussen de hoeveelheid last van maagzuur in je zwangerschap en de hoeveelheid haar van de baby. Vrouwen die veel of gemiddeld last hadden van maagzuur kregen een kind met relatief veel haar. Vrouwen weinig of helemaal geen klachten hadden, kregen een kindje met minder of geen haar.

Verklaring

Hoe kan het nu dat maagzuur iets zegt over de hoeveelheid haar van je baby? De verklaring moeten we vooral biologisch zoeken. Het heeft namelijk te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Zoals al verteld hebben deze hormonen invloed op de werking van de sluitspier van de slokdarm. Deze hormonen hebben ook invloed op de haargroei op het hoofd van de baby. Hoe meer hormonen, hoe meer haarzakjes er worden gevormd. Hierdoor lijkt er dus een verband te zijn tussen de hoeveelheid maagzuur en de haargroei van de baby.

In dit geval lijkt het bakerpraatje over maagzuur dus een feit te zijn. Er is in ieder geval in 2006 aangetoond dat meer last van maagzuur tijdens de zwangerschap wel degelijk iets kan zeggen over de hoeveelheid haar van jouw (nog ongeboren) baby.

Feit of fabel: is een enig kind eenzaam en ongelukkig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme