Matrescence: de overgangsfase waarover niemand praat, maar die iedere moeder doormaakt

Zwanger Sanne Verweij 6 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Ken jij het Engelse woord ‘matrescence’ al? Dit betekent: het proces van moeder worden. Dat is namelijk niet in één keer gebeurd. Het is een heel proces, één waar niks of niemand je op voor kan bereiden.

Matrescence wordt ook wel gezien als een mijlpaal, net zoals de puberteit of volwassenheid dat kan zijn. Het proces van moeder worden is zo’n grote verandering: je wordt zwanger, gaat bevallen, je komt in de postnatale periode en dan rol je het moederschap in.

Matrescence

Eigenlijk staat matrescence voor de ontwikkeling van vrouw naar moeder. Je wordt in die reis zo beïnvloedt door al de nieuwe dingen in je leven: fysiek, emotioneel, spiritueel en sociaal. Therapeut Chelseau Robinson zegt tegen Motherly het volgende: “Elke vrouw die moeder wordt, ongeacht haar reis om daar te komen, ervaart matrescence. Elke keer dat je moeder wordt is uniek, wat betekent dat het bij elk kind terugkomt en een leven lang meegaat. Het is anders dan postpartum stemmingsstoornissen, maar het ervaren van matrescence kan wel destabiliserend aanvoelen als je identiteit verschuift van de ene versie van jezelf naar een nieuwe.”

Tips om het moederschap te omarmen

Als je (voor het eerst) moeder wordt, ervaar je vaak een wervelwind aan emoties. Je kunt je eenzaam gaan voelen, jezelf kwijtraken, somber zijn omdat alles verandert en je daar bijvoorbeeld schuldig over voelen. Sommigen geloven dat als je die gevoelens erkent of hier van tevoren over nadenkt, je je niet zo alleen of verward hoeft te voelen.

Verwacht verandering

Sommige gevoelens worden door bijna elke moeder ervaren, terwijl andere gevoelens alleen door jou (zo) worden ervaren. Soms voelen nieuwe moeders zich in de war of minder zelfverzekerd, terwijl anderen twijfels hebben over hun carrière en verlangen naar hun ‘oude’ zelf. Door het verschuiven van prioriteiten is het soms moeilijk om je leven als moeder te combineren met andere aspecten uit je leven.

Accepteer de veranderingen

Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te erkennen hoeveel er aan jezelf is veranderd en wat er nog steeds aan het veranderen is. Je kunt jezelf helpen door een lijstje te maken van de dingen waar je vroeger blij van werd en vertrouwen van kreeg. Daarna kun je naar je lijstje kijken en beoordelen welke punten je nog steeds in je leven zou willen hebben. Als dit niet meer op dezelfde manier kan als voor het moederschap, kan je kijken op welke manier je deze punten alsnog in je leven kunt hebben maar misschien op een andere manier.

Schrijf een brief

Zelfs als je geen goede schrijver bent, kan dit een goede tip zijn. Schrijf een brief aan jezelf waar je in beschrijft op welke manier(en) je veranderd bent en al je gevoelens daaromheen. Als je je verdrietig of schuldig voelt, kun je dat allemaal loslaten op het papier. Daarnaast kun je ook nadenken over de dingen die je goed vindt gaan sinds je moeder bent geworden. Hier kun je weer zelfvertrouwen uithalen.

Wees lief voor jezelf

Je wordt een andere versie van jezelf, een nieuwe versie en één die je nog niet van jezelf kende. Het is dus niet gek dat je nog niet alles weet of geen idee hebt wat je aan het doen bent. Het komt wel. Door lief voor jezelf te zijn, geef je jezelf ook de ruimte en het vertrouwen om het uit te zoeken.

Praat met andere moeders

Het is belangrijk om ook met andere moeders over je problemen en gevoelens te praten. Daarbij is het goed dat iedereen eerlijk is, want alle moeders zitten toch in (bijna) hetzelfde schuitje. Door te praten voel je je minder eenzaam en kunnen jullie ook wat van elkaar opsteken. Plus: door eerlijk te zijn, zie je ook dat andere moeders niet altijd het perfecte leventje hebben waardoor je niet zoveel druk op jezelf hoeft te leggen.

Dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme