5x dingen die niemand je vertelt over het eerste trimester

Zwanger Valéry de Voijs 27 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Naarmate jouw zwangerschap vordert en jij de eerste echo’s achter de rug hebt, zul je merken dat je langzaamaan verandert. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal zullen er allerlei dingen veranderingen tijdens het eerste trimester. Je hebt waarschijnlijk veel gelezen over de mogelijke zwangerschapskwaaltjes, maar op sommige dingen kan niemand je voorbereiden.

Wij hebben met tientallen moeders gepraat, en kunnen met zekerheid vaststellen dat iedere zwangerschap anders is. Het is dus logisch dat jij dingen kunt ervaren, die je nog nooit eerder in een boekje hebt gelezen.

Het eerste trimester

Dingen als misselijkheid of vermoeidheid zullen jou niet meer verbazen. Toch zijn er nog een aantal fijne (en helaas ook minder fijne dingen) die je kunt ervaren.

1. Gekke dromen

Heb jij tijdens het eerste trimester vreemde dromen gehad? Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen hebben namelijk hetzelfde. Het zullen dromen met zijn gekke plot-twists, en waarschijnlijk zullen ze heel realistisch aanvoelen. Ook zul je de dromen weken later nog precies kunnen herinneren. Of het een hormonenkwestie is, of jouw brein overuren draait, durven wij niet te zeggen. Bijzonder is het in ieder geval wel.

2. Bewijsdrang tijdens je eerste trimester

Niet alle vrouwen zullen dit herkennen, maar wij hebben meerder vrouwen horen zeggen dat ze tijdens hun gehele zwangerschap een soort ‘bewijsdrang’ voelde. Veel van moeders in spé zijn van nature niet perfectionistisch, maar hadden tijdens hun zwangerschap opeens last van een bewijsdrang. Een gevoel alsof ze aan de buitenwereld moesten bewijzen dat ze het allemaal wel onder controle hadden.

3. Twijfels. Heel veel twijfels

Ook vrouwen die al jarenlang een kinderwens hadden, kunnen tijdens het eerste trimester opeens grote twijfels krijgen. Is dit écht wat ik wil? Kunnen wij dit wel? Wat als dit toch geen goed idee was? Deze gedachten kunnen waarschijnlijk heel verwarrend zijn, maar één troost: veel moeders hebben dit soort gedachten gehad.

4. Iedereen vraagt en kijkt naar je lichaam

Niet iedereen natuurlijk. Maar jouw vrienden, familie, collega’s en kennissen zullen constant vragen naar de veranderingen van jouw lichaam. “Heb je al een buik?” “Wow, jouw borsten zijn veel gegroeid eh!” “Met jouw lichaamstype zul je wel niet zo veel kilo’s aankomen” “Hoe gaat een baby ooit in jouw lichaam passen?” “Hoeveel kilo ben je bijgekomen?” Je zult gedurende de hele zwangerschap – en met name in het eerste trimester, dit soort vragen vaak gehoord hebben.

5. Heel veel vragen

Veel vrienden en kennissen zullen dezelfde vragen stellen. Of je borstvoeding wil geven, of je het geslacht wil weten, of je al een babynaam hebt, hoe jouw partner reageerde op het zwangerschapsnieuws, of je thuis wil bevallen, of je al zwangerschapskwaaltjes hebt, hoe je erachter kwam.

De eerste drie keer zul je het nog heel leuk vinden om alle vragen uitgebreid te beantwoorden, maar na een maand zal de lol er wel vanaf gaan. Daarbij kunnen deze vragen heel stressvol zijn wanneer jij niet alle antwoorden hebt op de vragen, of wanneer de zwangerschap niet gepland was en jullie zelf nog moeten wennen aan het idee. Ons advies: laat je niet gek maken, en ben vooral niet bang om jouw grenzen aan te geven.

Het eerste trimester van je zwangerschap: week per week uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme