13x (smerige) zwangerschapskwaaltjes waar niemand over praat

Gezondheid Lisa van den Akker 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen poepen niet, zullen nooit een boer laten in het openbaar en snurken, dat is iets voor mannen. Yeah, right. Tijdens de zwangerschap zijn we alles behalve ladylike. Naast een stralende huid en extreem gelukkige buien, zit er ook een keerzijde aan dit verhaal. En dat is heel normaal. Daarom delen we graag deze vieze zwangerschapskwaaltjes met je.

Zwanger zijn is bijzonder, maar vrouwen moeten wel negen maanden lang iets doormaken. Iets leuks. Maar ook iets zwaars. Iets wat übervrouwelijk is en waar menselijke ongemakken bij komen kijken.

Smerige zwangerschapskwaaltjes

Wij herhalen: menselijke (!) ongemakken, die niet altijd florissant blijken. Maar goed, dat hoort nou eenmaal bij een zwangerschap. Komen ze:

1. Bloedneus, bloedend tandvlees

Je tandenborstel hoeft je mond nauwelijks aan te raken en het bloed stroomt alweer de wasbak in. Ook je neus snuiten kan vervelende gevolgen hebben. Kom op, nog 7 maanden!

2. Overgeven tot je niet meer kunt

Je wenst het niemand toe en sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar het kan zomaar zijn dat je kotsmisselijk je zwangerschap start. Geen beste start, vaak gaat gelukkig het na 3 maanden over.

3. Pukkels all over

Of je huid straalt en je pukkels verdwijnen óf een leger aan acne bezet spontaan je hele gezicht

4. Maagzuur

En helaas wordt dit niet minder naarmate de zwangerschap vordert. Oh nee. Het brandt lekker door.

5. Bekken die letterlijk wankelen

Dat gevoel is nogal apart. Soms lijkt het net of je je op onstabiele bodem bevindt. Of het bekken losstaat van de rest van je lichaam. Akelig? Best. Als het gevoel erger wordt of heb je het gevoel dat er iets anders aan de hand is, raadpleeg dan de huisarts of verloskundige.

6. Zweet. Overal. Altijd.

Die ene deo kun je niet gebruiken, want die stinkt. Een roller is kansloos. En niets is ook geen optie. Alhoewel, zweten doe je toch wel. Vooral nachtelijke transpiratie is je misschien niet vreemd.

7. Boeren en andere ontglipte luchtgeluiden

Ja sorry hoor, maar je kon er echt niets aan doen. Het gebeurt. Je hebt er geen controle over!

8. Obstipatie

Nou dan eet je toch gewoon een extra lepel tarwezemelen? Yeah, right, helaas, geen resultaat.

9. Niet te hard lachen, want dan…

Kan het nog weleens voorkomen dat je in je broek plast. Veel zal het niet zijn, maar het kan wel gebeuren.

10. Alles ruikt vies

Van de plant in de kamer (ja, blijkbaar heeft ‘ie ook een geur) tot aan de appel die die vrouw naast je in de tram eet. Die vrouw zelf heeft trouwens ook een originele geur.

11. Aambeien

Au. Door het zwangerschapshormoon progesteron blijken de wanden van je aderen te verslappen. Gevolg? Spataderen. Dus ook down there.

12. Je houdt vocht vast

Die skinny zit loeistrak om je enkels en die schoenen die je pas had gekocht ruil je in voor Uggs of dergelijk schoeisel.

13. Vaginale ongemakken

Heb je jeuk, pijn en afscheiding? Dan is de kans groot dat je een infectie te pakken hebt. Vermijd synthetisch ondergoed en eet zo min mogelijk suikers. Hiermee kan de schimmel zich namelijk voeden. Ook kan het zo zijn dat de vochthuishouding, als gevolg van verandering in hormonen, verminderd wordt. Dit kan voor een droge en pijnlijk vagina zorgen.

6x rare dingen die jullie deden vanwege nesteldrang tijdens de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme