Dit zijn de voor- en nadelen van een inleiding

Bevallen Laurien Bleeker 14 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Sinds 2014 is er een stijging te zien van het aantal inleidingen van zwangere vrouwen die één kind dragen. Dit gaat om vrouwen die voor het eerst of al eerder bevallen zijn. Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang geholpen: de weeën worden opgewekt met synthetische oxytocine. Een inleiding gebeurt altijd in het ziekenhuis onder leiding van medisch personeel. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van een inleiding goed af te wegen voordat je een keuze maakt.

Redenen om een bevalling in te leiden zijn bijvoorbeeld klachten van de zwangere vrouw, overtijd zijn, vliezen die gebroken zijn, maar waarbij de ontsluiting niet vordert, groeivertraging bij de ongeboren baby en nog veel meer. Samen met de gynaecoloog wordt besproken of een inleiding gewenst is en door de voor- en nadelen te bespreken kun je een eigen, weloverwogen keuze maken.

Waarom kiezen voor een inleiding

Zoals eerder gezegd zijn er vele redenen waarom kan worden gekozen voor een inleiding. Vanwege medische oorzaken bijvoorbeeld, zoals zwangerschapsvergiftiging. In dat geval is het veiliger voor moeder en baby om de bevalling op te wekken. De voordelen van de inleiding wegen dan zwaarder dan de nadelen. Kiezen voor een inleiding kan ook bij zwangerschapsdiabetes of een verminderde doorbloeding van de placenta. Soms wordt voor een inleiding gekozen omdat de 42 weken in de buurt komen terwijl de zwangerschap zonder complicaties verloopt. Uit cijfers van 2021 blijkt dat 27,8 procent van de zwangere vrouwen bevalt na een inleiding, sinds 2014 (20,9 procent) loopt dit dus flink op.

Wat houdt een inleiding in?

Er zijn verschillende manieren om een bevalling in te leiden. Bij een inleiding is het lichaam nog niet klaar voor de bevalling (anders zou deze al natuurlijk in gang gezet zijn door het lichaam). Daarom wordt geprobeerd de baarmoedermond rijp te maken. Soms worden de vliezen kunstmatig gebroken en via een infuus worden weeënopwekkers (synthetische oxytocine) toegediend.

De baarmoedermond rijp maken kan met een ballonkatheter. Via een katheter wordt een ballonnetje in de baarmoeder ingebracht. Hierin zit water dat druk geeft op de baarmoedermond, om ontsluiting te stimuleren. Binnen 24-48 uur valt het ballontje eruit waarna de bevalling kan worden ingeleid. Soms heeft de ballon geen effect, in dat geval kunnen tabletten met hormonen worden ingebracht (ingenomen via de mond of in de vagina). Die maken de baarmoedermond rijper. Bij twee tot drie centimeter ontsluiting worden de vliezen kunstmatig gebroken. De weeënopwekkers helpen de weeën op gang.

Zo’n inleiding kan best even duren, omdat je lichaam en je baby nog niet zo ver waren. Soms duurt het enkele dagen, soms een paar uur. Dat verschilt, net als iedere bevalling, per persoon.

Dit zijn de voor- en nadelen van een inleiding

Om een weloverwogen keuze te maken tussen wel of geen inleiding zetten we de voor- en nadelen van een inleiding voor je op een rij. Het wil niet zeggen dat de nadelen niet ontstaan bij een natuurlijke bevalling, maar ze komen wel vaker voor bij een inleiding zo blijkt uit onderzoek. In veel gevallen verloopt een kunstmatige bevalling dus net als bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar het kan wel moeizamer gaan. Dit komt omdat je lichaam er zelf nog niet klaar voor is om te bevallen. Bovendien maken veel vrouwen zich zorgen of zijn ze zenuwachtig voor de naderende inleiding en die stress helpt niet bij aan een soepele bevalling.

De nadelen van een inleiding

  • je mag niet thuis bevallen
  • een inleiding kan langer duren dan een natuurlijke bevalling
  • er wordt vaker inwendig onderzoek gedaan
  • er wordt vaker gekozen voor pijnstilling
  • vaker een bevalling met de vacuümpomp
  • vaker een keizersnede bij een eerste bevalling (29,3 procent tegen 13,8 procent bij een bevalling die natuurlijk begint)
  • vaker een infuus
  • minder bewegingsvrijheid, omdat je ‘vast’ ligt aan apparatuur
  • vaker een knip: 46 procent bij een eerste kind, 14 procent bij een volgend kind (ter vergelijking: in Zweden is dit 6 procent bij een eerste kind, in Denemarken 7 procent en in België 68 procent).
  • deze nadelen zorgen vaak voor een minder prettige bevalervaring

De nadelen voor het kind zijn dat de baby’s die met een ingeleide bevalling ter wereld zijn gekomen vaker verwondingen zoals een gebroken arm, vaker aan de beademing en vaker opnames in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een infectie.

De voordelen van een inleiding

Als wordt gekozen voor een inleiding is dit altijd voor een goede gezondheid van zowel de baby als de moeder. De medische redenen wegen soms zwaarder dan de nadelen van de inleiding. De voordelen verschillen dan ook per zwangere vrouw en de situatie waarin zij zit. Door dit goed te bespreken met de gynaecoloog kun je de juiste keuze maken voor jezelf en je baby.

Bevallingsverhaal Annamieke: ‘Ondanks de inleiding heb ik een droombevalling gehad’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme