Deze invloeden van buitenaf kunnen een miskraam veroorzaken

Zwanger Lisa van den Akker 20 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, is niets belangrijker voor je dan de gezondheid van je ongeboren kindje, maar de eerste drie maanden zijn vaak erg spannend. De kans op een miskraam is dan aanwezig. Om die kans te verkleinen kun je rekening houden met de volgende dingen die mogelijk een miskraam kunnen veroorzaken.

Hoewel een miskraam vaak intreedt na een foutieve celdeling, en je hier als aanstaande moeder helemaal niets aan kan doen, zijn er sommige invloeden van buitenaf waarvan we weten dat ze mogelijk een miskraam kunnen veroorzaken.

Invloeden van buitenaf die een miskraam kunnen veroorzaken

Wij zetten de risicofactoren voor je op een rij.

Infecties

Als je zwanger bent, werkt je afweersysteem minder goed. Dit is expres zo geregeld, zodat je lichaam de foetus – die voor de helft bestaat uit vreemde cellen, namelijk die van je partner – niet afstoot. Hierdoor wordt je echter ook sneller ziek, en ben je vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Voorzichtigheid is dus geboden.

Infecties door voedsel

Een groter gevaar tijdens je zwangerschap zijn infecties die je binnenkrijgt via voedsel. Een belangrijke infectieziekte is Listeriose. Dit wordt veroorzaakt door de Listeria bacterie en deze is vaak in voedsel te vinden. Zwangere vrouwen hebben twintig keer meer kans om ziek te worden van deze bacterie. Hoewel de vrouw er zelf misschien weinig last van ondervindt, kan het ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Een zwangerschap kan hierdoor uitmonden in een miskraam of vroeggeboorte.

Hoewel de bacterie in Nederland weinig voorkomt, zijn producten als rauw vlees, rauwe vis, in vacuüm verpakte vlees en vis, rauwe en ongewassen groente een risicofactor.

Infecties door dieren

Ook dieren kunnen een klein risico met zich meebrengen voor zwangere vrouwen. Dieren kunnen drager zijn van verschillende ziekten, die overgebracht kunnen worden. Let vooral op met direct contact, uitwisseling van speeksel en bloed, en dode dieren.

Hoewel dieren in Nederland een klein risico vormen voor zwangere vrouwen, is er wel infectie waar rekening mee gehouden moet worden namelijk: toxoplasmose. Dit is een bacterie die voorkomt in de uitwerpselen van katten. Als zwangere vrouw kan dit een gevaar vormen voor jouw ongeboren baby. Verschoon dus nooit de kattenbak als je zwanger bent.

Reizen

Reizen naar het buitenland kan in sommige gevallen een risico vormen voor zwangere vrouwen. Het Zika-virus, heeft ertoe geleidt dat afreizen naar Latijns-Amerika en andere tropische landen een risico vormen voor ongeboren kindjes. Zij lopen hierdoor de kans op microcefalie.

Ook Malaria, een ziekte die ook overgebracht wordt door muggen en voornamelijk in Afrika voorkomt, kan een risico vormen voor ongeboren baby’s en een miskraam veroorzaken. Malaria is goed te voorkomen met bepaalde medicatie, maar deze medicatie wordt afgeraden als je zwanger bent.

Wil je nog op vakantie gaan als je zwanger bent? Zeker doen! Maar doe goed onderzoek voordat je een bestemming uitkiest.

(Kinder)ziektes

Rode hond, mazelen en waterpokken; het zijn klassieke kinderziektes. Bijna alle kinderen krijgen deze ziekten onder de leden als ze klein zijn, waarna ze antistoffen tegen deze ziekten opbouwen. Toch zijn er ook volwassenen die deze ziekten nog niet hebben gehad.
Als je zwanger bent en je loopt deze ziekten op, kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn. Als je twijfelt of je deze ziekten wel of niet al hebt gehad, kan je laten onderzoeken of je antistoffen in je lichaam hebt. Is dit niet het geval? Dan kan je je er tegen laten inenten.

SOA’s

Bijna alle SOA’s kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van je baby en kunnen een miskraam veroorzaken. Het is dus belangrijk om al voor je zwangerschap te weten of je misschien iets onder de leden hebt. Als je eenmaal zwanger bent, zal je bij de verloskundige ook bloedonderzoek aangeboden krijgen, om te testen op verschillende SOA’s. Als hier een positief resultaat op volgt, zal zowel jij als je partner ook getest worden op alle andere varianten. Veel SOA’s zijn goed te behandelen met antibiotica, ook als je zwanger bent. Het is belangrijk om dit bij diagnose direct te doen, zodat de risico’s voor de ongeboren baby klein blijven.

Ben je zwanger? Dit kun je dan beter niet eten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme