Emma (30): ‘Dit kan ik mijn schoonmoeder nooit vergeven’

Persoonlijk Valéry de Voijs 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Niet iedereen heeft geluk met zijn schoonfamilie. Zo heeft Emma (30) geen goede band met de moeder van haar partner. Sterker nog: op de dag van haar bruiloft gaat haar schoonmoeder te ver. “Dit kan ik haar nooit vergeven”

“De eerste keer dat ik mijn schoonmoeder ontmoette ging het al helemaal mis. Ik had een flesje wijn meegenomen naar het diner, wat schijnbaar niet in goede aarde viel. ‘Ik drink geen rode wijn’, kreeg ik te horen. Dat was een lekkere binnenkomer. Daarna is ons contact alleen maar bergafwaarts gegaan.

Dit kan ik haar nooit vergeven

Ik kwam er al snel achter dat mijn schoonmoeder een groot fan was van de ex van mijn partner. Mijn partner en zijn ex waren elkaars grote jeugdliefde en ze hadden samen een succesvol bedrijf. Zelfs na hun breuk bleven ze vrienden en zakenpartners. De ex van mijn partner was een echte zakenvrouw en had een succesvolle carrière. Dat kon mijn schoonmoeder erg waarderen. Zelf had zij ook een succesvolle onderneming en ze is erg materialistisch.

Zelf ben ik helemaal niet opgevoed met deze normen en waarden. Ik ben na de kunstacademie aan de slag gegaan als kunstdocente op een middelbare school. Ik haalde veel voldoening uit mijn werk en ook mijn partner had ontzettend veel respect voor me. Mijn schoonmoeder zag er echter geen carrière in. ‘Een beetje knutselen met kinderen noem ik geen werk’, heeft ze weleens gezegd. Ze zei het dan op een manier alsof ze een grapje maakte, maar ik hoorde de afkeuring in haar stem.

Ze doet het heel subtiel

Dat zij de ex van mijn partner meer geschikt vond om een gezin mee te starten is natuurlijk haar mening. Het stoort me echter wel dat ze mijn partner van haar mening wil overtuigen. Ze doet het heel subtiel, waardoor het lastig om de confrontatie aan te gaan. Op het moment dat wij haar vertelden dat we plannen hadden om te trouwen raakte ze bijna in paniek. ‘Toch wel onder huwelijkse voorwaarden?’, was haar eerste reactie.

Mijn schoonmoeder is ruim twintig jaar vrijgezel. Ze heeft na het overlijden van haar man niemand meer ontmoet. Toch hebben we ‘plus one‘ op haar uitnodiging gezet. Wellicht vond ze het leuk om een goede vriend of vriendin mee te nemen naar de bruiloft. Een week voor de bruiloft vroegen we haar wie ze van plan was om mee te nemen. Ze zei dat ze nog geen beslissing had genomen. Dat vonden wij vreemd. De bruiloft zou namelijk in Italië zijn en hoewel wij een kasteeltje hadden geregeld, waren de gasten zelf verantwoordelijk voor hun eigen vervoer. Als ze nog iemand wilde meenemen moest ze het snel regelen, aangezien ze nog een vliegticket moest regelen.

Mijn schoonmoeder kwam met een plus one

De dag voor de ceremonie waren de gasten welkom in het kasteeltje. Terwijl de meeste gasten binnenkwamen zag ik mijn schoonmoeder. Ze had inderdaad een plus one uitgenodigd. Ze kwam aanlopen met een vrouw die ik meteen herkende: de ex van mijn partner. Ik was woedend. Ik kon namelijk veel hebben, maar dit ging te ver. Hoewel mijn partner en zijn ex goed contact hebben over hun bedrijf, hoef ik haar niet op mijn bruiloft te hebben. Toch vond ik dat niet het ergste; ik was vooral boos dat mijn schoonmoeder dit zonder overleg deed.

Hoewel ik het een nare streek vond, heb ik mezelf kunnen beheersen. Ik wilde mijn partners’ ex niet wegsturen; dat verdiende zij ook niet. Dus heb ik mijn gezicht in de plooi gehouden en er het beste van gemaakt. Na afloop heb ik mijn schoonmoeder gezegd dat ze zoiets nooit meer hoefde te proberen. Sindsdien is onze relatie nog meer bekoeld, dit kan ik haar nooit vergeven.”

21 tips van een trouwfotograaf voor de mooiste trouwreportage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme