21 tips van een trouwfotograaf voor de mooiste trouwreportage

Lifestyle Sophie Nortier 13 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Ben jij je bruiloft aan het plannen? Dan wil je die mooie herinnering natuurlijk wel goed vastleggen. Een trouwfotograaf tipt: ‘Houd rekening met onderstaande dingen, en je trouwreportage wordt een succes!’

Tips voor de fotografie op je bruiloft

De mooiste dag van je leven, dat is de belofte althans. En of het nou volledig volgens plan loopt of niet, de herinneringen zullen het mooist zijn als de trouwreportage goed gelukt is. Dus wanneer jij je vooraf verdiept in de fotografie van je bruiloft, is het verstandig de tips van deze trouwfotograaf even goed door te nemen.

1. Het is belangrijk om een klik te hebben met de fotograaf

De foto’s worden zoveel mooier wanneer iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

2. Vertel de trouwfotograaf over het karakter van de locatie

Licht is superbelangrijk voor een trouwfotograaf. Vertel hem dus vooraf wat de situatie is, zodat hij hierop kan inspelen met zijn instellingen en eventuele flitsers.

3. Zorg ervoor dat de dag JOUW verhaal vertelt

Hebben jullie elkaar ontmoet in een dierentuin? Dan kan het een idee zijn om tijdens de shoot bijvoorbeeld naar de dierentuin of een dierenwinkel in de buurt te gaan om een foto te maken. Denk samen met de trouwfotograaf na over hoe je jullie persoonlijke verhaal kunt vertellen in de foto’s.

4. Laat de fotograaf ook ‘backstage’ meekijken

De sfeer voor de bruiloft is ook iets om nooit te vergeten. Het optutten met je zus, moeder of vriendin. De spanningen en emoties die daarbij horen. Dat zijn mooie herinneringen voor een trouwreportage die naar de achtergrond kunnen verdwijnen wanneer je dit niet laat vastleggen.

5. Probeer jezelf niet in poses te persen

Hou je niet van statische portretten? Ga dan gewoon een stukje wandelen met de fotograaf, neem de tijd, hang wat rond en waarschijnlijk krijg je hele mooie natuurlijke portretten.

6. Probeer er een ‘unplugged’ bruiloft van te maken

Wil je een romantisch kiekje waar iedereen geëmotioneerd naar de bruid kijkt die binnenkomt? Die krijg je niet wanneer iedereen met zijn mobiele telefoon in de aanslag staat zelf dit moment vast te leggen. Vraag dus je gasten vooraf of ze hun telefoon niet willen gebruiken en vertel ze dat de fotografie op de bruiloft professioneel geregeld is, dat weerhoud ze ervan toch stiekem het zelf te willen vastleggen.

7. Check even of je overal mag fotograferen van de locatie

Hoe frustrerend is het wanneer de trouwfotograaf alleen achter in de zaal mag staan, of helemaal niet binnen mag fotograferen? Altijd even checken dus!

8. Weet dat je er als jezelf het beste uitziet

Nogmaals: voel je je op je gemak bij de fotograaf, dan worden de foto’s een stuk mooier. Heb zelfvertrouwen! Je ziet er schitterend uit. Je hoeft niet altijd een brede glimlach op te zetten om een mooi beeld te krijgen.

9. Hou je van experimenteren? Ga er dan voor!

Go with the flow en experimenteer met de fotograaf. Wat zou een te gekke locatie in de buurt zijn om te fotograferen?

10. Laat het aanzoek deel uitmaken van dé grote dag

Mocht je in de mogelijkheid zijn, ga terug naar de plek waar je ten huwelijk bent gevraagd. Dat maakt een mooie herinnering in de trouwreportage die waarschijnlijk op het moment van het aanzoek zelf niet is vastgelegd.

11. Wil je ook documentaire fotografie op de bruiloft, dan moet je geduld hebben

Geweldige momenten gebeuren niet iedere seconden. Geef je trouwfotograaf de ruimte en tijd om mooie foto’s te maken. Dat lukt niet wanneer je hem om de twee minuten roept voor een familiefoto.

12. Wees avontuurlijk wat betreft de locatie

Spannende foto’s maak je doorgaans niet in een rozenperk. Denk buiten de gebaande wegen. Het buitenzwembad waar je vaak gaat zwemmen kan bijvoorbeeld ook een mooie achtergrond zijn voor de foto’s.

13. Ben creatief met de rekwisieten

Is een van jullie bijvoorbeeld piloot? Dan kun je, in plaats van met rijst, confetti of bloemen, met papieren vliegtuigjes gooien.

14. Soms kunnen ruimtes je verrassen

Je zult misschien even gek opkijken: ‘He, wil je echt in dat oude huis fotograferen?’, maar het resultaat is prachtig. Oude gebouwen brengen vaak een mooie, warme sfeer met zich mee.

15. Low-key kan ook geweldig zijn

Zijn jullie de ochtend van de bruiloft gewoon samen zonder te veel poespas? Laat dan ook dit moment vastleggen. Superleuk!

16. Als je echt van iemands werk houdt, kun je hem vragen om te reizen

Heb je op internet een trouwfotograaf gevonden die je te gek vindt voor de fotografie op je bruiloft, maar hij woont bijvoorbeeld in Groningen (of het buitenland)? Achteraf zul je blij zijn dat je hem of haar hebt gevraagd. Die extra reiskosten en hotel maken dan niks uit.

17. Maar een lokale fotograaf kan je met meer helpen dan alleen foto’s

Ga je juist in het buitenland trouwen? Dan is het geen gek idee om daar een fotograaf te zoeken voor de trouwreportage. Hij weet mooie plekjes om te fotograferen en kan je eventueel helpen met het plannen van een accommodatie en dergelijken.

18. Zwart-wit fotografie is niet alleen mooi, maar ook erg handig

Sommige foto’s zijn gewoon mooier in zwart-wit. Bijvoorbeeld omdat iemand waar je niet op wilt focussen felroze aan heeft.

19. Getuigen, het is ook jullie dag!

Ja, het is jullie dag en jullie staan in het middelpunt van de belangstelling. Toch is het goed om ook een paar goede foto’s van de getuigen te hebben in de trouwreportage. Zij hebben de dag misschien wel mee georganiseerd of zorgden voor hilarische situaties.

20. Fotografeer ‘s avonds en overdag

Neem voordat het feest begint een kwartiertje de tijd om samen met de fotograaf naar buiten de gaan. Met zijn tweeën lopend door een veld met mooi (maan)licht kan al voor een schitterende foto zorgen.

21. Vergeet niet lol te hebben!

Na het trouwen en dansen komt misschien wel het afzakkertje bij jullie thuis. Gezellig met je ouders en andere dierbaren (een beetje aangeschoten) nog wat eten en kletsen. Focus niet te veel op de details of het perfecte plaatje, maar heb gewoon lol en laat de fotograaf zijn gang gaan.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen