10 manieren om je kind een liefdevolle herinnering aan zijn of haar jeugd te geven

Kinderen Eva ten Wolde 13 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Er zijn talloze manieren om fijne herinneringen te maken met jonge kinderen, want ze halen nu nog plezier uit de kleinste dingen, zoals ravotten in het bos of dieren bewonderen. Het enige wat jij hoeft te doen, is de schoonheid van de simpele, alledaagse dingen inzien. Daar zitten namelijk de meest waardevolle en hartverwarmende herinneringen in…

Op deze manieren geef je je kind mooie herinneringen aan zijn of haar kindertijd

Een prettige jeugd is de basis voor een gelukkig leven. ❤️

1. Probeer de juiste prioriteiten te stellen

Focus op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven, zoals familie en vrienden. De dingen die jullie samen met dierbaren ondernemen, zullen waarschijnlijk levenslange herinneringen worden. Probeer niet te druk bezig te zijn met dingen die er niet per se toe doen, want de was wacht wel totdat ‘ie opgevouwen wordt.

2. Breng quality time door met je kind

Quality time maakt jullie band nóg sterker. Je kind zal het fantastisch vinden als jullie ieder weekend iets ondernemen waar het hele gezin plezier aan beleeft. En dit hoeft absoluut geen peperduur uitje naar een pretpark te zijn! Het draait namelijk om twee simpele dingen: maak tijd en wees daar voor je kind.

3. Geef je kind genoeg tijd om vrij te spelen

Kinderen vinden het heerlijk om ongestructureerd te spelen; ze doen niets liever dan een beetje aanrommelen met hun speelgoed. Dit is hun creatieve manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Laat die fantasie vaak genoeg op de vrije loop, want dit is heel goed voor de ontwikkeling van je kind.

5. Ga samen op pad in de natuur

Kinderen zijn dol op avonturen. En wat is hier een betere plek voor dan de natuur? Maak wandelingen door het bos en moedig je kind aan om de wereld om zich heen met ieder zintuig op te nemen. Laat je kind vrij ontdekken, zonder leerdoel voor ogen.

6. Speel eens mee met je kind

Hup: leg je telefoon aan de kant en bekijk de wereld eens door de ogen van je kind! De kleine zal zijn of haar geluk niet op kunnen als jij plotseling meedoet met het kussengevecht of mee springt in de grote plassen.

7. Verzin een aantal familietradities

Familietradities zorgen ervoor dat je kind zich nog meer verbonden voelt met het gezin. En op die manier ontstaan er een hoop nieuwe, prettige herinneringen… Denk hierbij aan vaste vakantieadresjes, heerlijke familierecepten, jaarlijkse fotomomenten of gezellige filmavondjes.

8. Geef je kind alle liefde die je te bieden hebt

Doe zoveel mogelijk je best om je kind een veilige en vertrouwde thuisbasis te geven. Een kind moet zich bewust zijn van het feit dat er ten minste één iemand is die onvoorwaardelijk van hem of haar houdt. Dit zal ervoor zorgen dat je kind leert om van zichzelf én van anderen te houden.

9. Probeer je kind af en toe te verrassen

Het kan geen kwaad om jullie routine zo nu en dan te doorbreken met een leuke verrassing. Wat dacht je hiervan? Haal je kind onverwachts op van school en neem hem of haar mee op een onbeperkte ijsjes-date. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar voor je kind.

10. Voer gesprekken als gezin

Het is belangrijk om samen te praten over de avonturen die jullie meemaken: samen en alleen. Kinderen hebben vaak even de tijd nodig om dit soort belevenissen te ‘verwerken’. Een goed gesprek helpt je kind bij het onthouden van betekenisvolle herinneringen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme