Thea Tijssen
Thea Tijssen Kinderen 13 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

“Laat” moeder worden: 8x voordelen van je eerste kind krijgen na je 35ste

Volgens het CBS was de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen in 2019 29,9 jaar. Vergeleken met vrouwen in andere EU-landen is dit vrij laat. Maar wat is laat moeder worden? Ik was zo’n vrouw die ‘pas’ op haar 34ste haar eerste kind kreeg en ik ben daar eigenlijk nooit rouwig om geweest.

Natuurlijk kleven er nadelen aan wanneer je op hogere leeftijd zwanger raakt, we gaan het hier dan ook zeker niet promoten. Want de kans op een miskraam neemt toe, net als de kans dat je kindje via een keizersnede geboren zal worden. Ook zijn een zwangerschap en een bevalling fysiek gezien wellicht zwaarder voor jou dan voor iemand die vijf jaar jonger is. Maar al met al zijn er ook veel voordelen te bedenken van het op – iets – latere leeftijd moeder worden.

Laat moeder worden

Dus: bevind jij je in die positie? Ga er maar lekker voor zitten en lees verder, je bent een lucky girl ehh… woman!

Je bent ouder, wijzer en stabieler

Logischerwijs heb je als oudere moeder meer levenservaring dan als jongere moeder. Je hebt meer gereisd, hebt zowel mooie als minder mooie tijden meegemaakt en hebt een bredere visie op wat er allemaal te koop is in de wereld. De onrust is weg, je bent zekerder van jezelf, kortom: niets staat je meer in de weg om moeder te worden.

Op werkgebied heb je al even de tijd gehad om jezelf te bewijzen

Voor werkende moeders geldt dat degene die hebben gewacht met kinderen vaak al wat stappen hebben gemaakt in hun werk. Dat betekent dat je op dit niveau kunt blijven werken, waardoor je de kinderopvangkosten wellicht makkelijker kunt betalen. Maar je kunt het ook eventueel wat rustiger aan doen, omdat je toch al hebt laten zien wat je kunt. En voel je vooral niet schuldig als je besluit gewoon hard door te blijven werken!

Je ouders en schoonouders hebben meer tijd om op te passen

Want die lieve mensen hebben nu waarschijnlijk de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. En dat betekent dat ze zeeën van tijd over hebben, die ze maar wat graag doorbrengen met jouw nageslacht. En vice versa natuurlijk! Ook heel fijn: er zijn vast wat oudere neefjes en nichtjes die het op familiefeestjes heel fijn vinden om met jouw kids te spelen en ondertussen een beetje op ze te letten.

Mensen schatten je jonger in dan je bent

Als mensen jou met je kinderwagen zien lopen, schatten ze je automatisch jonger in. Je leeftijd gaat zó met vijf jaar omlaag. Ook al omdat de gemiddelde vrouw 29,4 is als ze aan kinderen begint. En dan maar hopen dat degene die toch raadt dat je veertig bent, ook dit lijstje onder ogen heeft gehad. Bovendien vóel je jezelf ook jonger, omdat je de hele tijd rondhangt in speeltuinen, zwembaden, sportclubjes en andere plekken waar veel kinderen zijn.

Je hebt het allemaal al gezien en gedaan

Vrijdagavond op de bank zitten en met je kids een talentenshow kijken terwijl je ook met vrienden in de kroeg had kunnen hangen? No problemo! Heerlijk zelfs! De tijd dat jij in de stress schoot als je niet bij die ene borrel kon zijn, ligt ver achter je. Je hebt het allemaal al meegemaakt. En hoe! En dat je nu moeder bent, wil niet zeggen dat je niet meer tegen het ochtendgloren thuis kunt komen, maar je hoeft echt niet meer op wekelijkse basis in de lampen te hangen. Joh, één keer in de twee of drie maanden flink stappen en je verlangt (weer) naar die (vrijdag)avond op de bank!

Familie en vrienden zijn je al voorgegaan. Die hebben dus een hoop ervaring, spullen én tips

Omdat veel van je vriendinnen al kinderen hebben, hebben ze allemaal meegemaakt wat jij nu gaat meemaken. Ideaal! Want ze kunnen hun ervaringen met je delen en je waar nodig voorzien van tips. Maar wat natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid is, is dat ze de spullen die ze niet meer nodig hebben, mooi kunnen doorsluizen naar jou!

Je bent je meer bewust van wat een kind met je relatie doet

Als je 26 bent als je eerste kind wordt geboren, dan is zo’n nieuwe baby niet alleen een mooi wonder, maar ook een flinke relatietest. Want niet elke relatie is opgewassen tegen slapeloze nachten en krijsende – niet stil te krijgen – baby’s. Ga er maar aan staan als 26-jarige. Terwijl jullie als ‘ouder stel’ al goed weten wat je aan elkaar hebt. Jullie allebei goed kunnen relativeren (ook dat komt namelijk met de jaren). En waarschijnlijk al het nodige hebben doorstaan samen.

Financieel sta je er meestal goed voor

Nog zo’n voordeel van iets langer wachten met moeder worden, is dat je er financieel gezien waarschijnlijk beter voorstaat op je 35ste dan toen je 25 was. Je weet inmiddels dat sparen loont en dat het niet nodig is om je geld meteen over de balk te smijten. Heel fijn, al die flinke spaarrekening. Dan kun je dat geld meteen gaan uitgeven aan luiers, speentjes en de kinderopvang. En aan de eerstvolgende gezinsvakantie natuurlijk!

Lees ook:

Newborn moeders hebben zeker 6 maanden nodig om weer te wennen aan werken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme