Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 13 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Heb je regelmatig last van angst- of paniekgevoelens? Dan kan dit PMS zijn

Heb jij elke maand weer last van paniek- of angstgevoelens? Dan kan het zijn dat deze psychische klachten door PMS komen.

Dat je ‘lekker hormonaal’ kunt zijn als gevolg van je menstruatiecyclus is algemeen bekend. Maar dat de impact van PMS een stuk groter kan zijn, is minder bekend. Zo zijn psychische klachten als angst en paniek ook een van de kwalen van PMS. En dat kan knap lastig zijn.

Wat is PMS?

PMS is het Premenstrueel syndroom dat zich laat kenmerken door fysieke en psychische kwalen die samenhangen met je menstruatiecyclus. Al denken veel vrouwen dat ze door lichte klachten PMS hebben, blijkt dat er maar bij een klein deel van de vrouwen daadwerkelijk deze diagnose kan worden gesteld. Het onderscheid zit hem dan voornamelijk in de intensiteit van de klachten en de regelmaat gebonden aan de cyclus.

Helaas is er nog steeds vrij weinig bekend over PMS, waardoor de oorzaak nog niet duidelijk gesteld kan worden.

Meer lezen over wat PMS nou betekent? Dat lees je in dit artikel: Elke maand weer die PMS klachten… maar wat is het nou precies?

Psychische klachten PMS

Er zijn natuurlijk altijd buien en emoties die voorbijkomen. Maar wanneer je opmerkt dat je elke keer in de tweede helft van je cyclus (de luteale fase) een stuk labieler bent en meer last hebt van prikkelbaarheid en zelfs angstgevoelens, dan is de kans groot dat dit ook door PMS komt.

Sterker nog, de impact van PMS op de psyche en het functioneren van de vrouw, is vergelijkbaar met die van een depressieve stoornis.

PMDD, het ernstigere zusje

Het zou ook kunnen komen door PMDD, een ernstigere vorm van PMS waar slechts 2 tot 10 procent van de vrouwen last van heeft. In tegenstelling tot PMS is het hierbij zo dat de klachten vooral van psychische aard zijn en minder fysiek.

Je kunt hierbij ook een stuk diepgaandere klachten krijgen zoals depressie, angst of spanning en insomnia of hypersomnia.

Wat kun je zelf doen?

Medicijnen specifiek gericht op PMS of PMDD zijn er nog niet. Maar het lijkt erop dat die er wel over een paar jaar aan komen. In de tussentijd kun je zelf een aantal dingen uitproberen om de impact en de klachten wat te verminderen.

Allereerst kun je proberen in te spelen op de klachten door in beeld te brengen wanneer deze zich voordoen. Wanneer je dat weet kun je er rekening mee houden en die periodes vermijden wanneer je belangrijke werkafspraken maakt of belangrijke keuzes moet maken. Ook kan het je geruststellen in de periode dat je je angstig voelt, dat dit komt door je hormonen en dat het (vaak) vanzelf weer voorbij gaat.

Om de klachten wat af te laten zwakken schijnen onderstaande punten te kunnen helpen. Let wel, dit is voor iedereen anders. Probeer het een en ander uit om te kijken of het voor jou het gewenste effect heeft.

  • Beweging; door beweging of sport kun je premenstruele spanning verminderen
  • Intoxicaties; stoppen met alcohol en cafeïne lijken een positief effect te hebben op de klachten
  • Voeding; het lijkt erop dat gevarieerde vegetarische voeding met weinig verzadigde vetten kan helpen. Wat dan wel? Veel brood, aardappelen, groenten en fruit
  • Verminder stress; ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat stress de klachten erger maakt, kun je door stress te verminderen de klachten waarschijnlijk wel beter aan. Dus neem voldoende rust en zorg voor ontspanning, zowel fysiek (yoga) als mentaal (bijvoorbeeld meditatie of mindfulness)

Wanneer naar de dokter?

Merk je dat de psychische klachten door PMS je dagelijks leven beïnvloeden en lukt het niet om er zelf grip op te krijgen? Ga dan vooral naar de dokter. Wellicht kan de dokter kijken naar andere manieren of technieken om je te helpen.

Ook heeft deze nog de optie om psychologische hulp in te schakelen of anti-depressiva voor te schrijven, wanneer dit echt nodig blijkt.

Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme