Newborn moeders hebben zeker 6 maanden nodig om weer te wennen aan werken

Lifestyle Gina Koninkx 8 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Iedere moeder zal beamen dat het verlof en de kraamperiode altijd véél sneller gaan dan je denkt. Voor je het weet lacht je kleintje al *snik waar blijft de tijd* en komt het einde van jouw periode met je newborn in zicht. Weer gaan werken na verlof is voor veel vrouwen pittig en uit onderzoek blijkt dat het ook best even duurt voor je daar weer helemaal in zit.

Werken na verlof

Je leven is totaal anders na het krijgen van een baby – logisch. Al helemaal als je voor het eerst moeder wordt, weet je maar half wat je allemaal te wachten staat. Je hebt je handen vol aan de zorg voor jullie newborn, je slaapt véél minder en slechter en dan moet je straks óók weer gaan werken. Hoe dan?! Je bent niet de enige die dit lastig vindt want weer gaan werken na verlof is behoorlijk zwaar.

TENA en OnePoll voerden samen een onderzoek uit onder newborn moeders. Zij wilden namelijk weten hoelang vrouwen écht nodig hebben om weer te wennen aan het werken nu ze een kleintje hebben. Je hebt recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit gaat dus al in voor de geboorte van je kleintje. Een paar maanden na de bevalling gaan (lees: moeten) de meeste vrouwen dan ook weer aan het werk.

Wenperiode

Hoewel je tegen die tijd echt wel weer uitkijkt naar wat tijd voor jezelf (op kantoor), is dit voor veel vrouwen echt even wennen. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste vrouwen op het moment dat ze weer beginnen met werken ruim zes maanden nodig hebben om weer helemaal (of zo goed als) gewend te zijn.

Bedenk je dus goed: dit wennen gaat pas in op het moment dat vrouwen na een bevalling weer beginnen met werken. Het grootste probleem waar veel vrouwen op stuiten wanneer zij weer beginnen met werken? Onbegrip van collega’s. Vooral omdat je prioriteiten als moeder anders zijn dan toen je nog geen kindje had.

Je bent zeker in het begin veel bezig met je baby, mist je kleintje, vraagt je af of alles wel goed gaat en daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met eventueel kolven. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst 52% van de onderzochte vrouwen zich ook zorgen maken over hun terugkeer op de werkvloer. Heftig.

Hulp nodig? Deze 4 tips maken de terugkeer op je werk na het bevallingsverlof makkelijker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TENA/OnePoll

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme