9x redenen om andere moeders als vriendin te hebben

Mind Muriel Oonincx 8 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Als vanzelf kom je in aanraking met andere moeders als je kinderen krijgt. Via zwangerschapsclubjes, crèche en school. Mama vriendschappen met moeders met kinderen in dezelfde leeftijd zijn onbetaalbaar. Daarom negen redenen om andere moeders als vriendin te hebben.

Je begrijpt elkaar als geen ander en hoeft niet uit te leggen dat de kleur poep van je baby van wezenlijk belang is. Dat je een gat in de lucht springt als de Pampers in de uitverkoop zijn bij de Etos (hamsteren!) en dat Teletubbies tegelijkertijd je vriend en vijand is. Ik ben een groot fan van mama vriendschappen.

Redenen om andere moeders als vriendin te hebben

Met slechts een blik begrijpen we elkaar en denk ik: ‘wij zijn sistas.’ Daarom: negen redenen om veel mama-vriendinnen te hebben*:

Ze kopen onverwachts iets liefs voor je

Toen ik twee uur aan de lijn had gehangen met beste vriendin en mama B. vond ik een dag later een mailtje in mijn inbox met een voucher voor een spa. Met zijn tweetjes. Even lekker in mijn lievelingsspa in Amsterdam chillen, zwemmen, in de sauna hangen en lunchen. Natuurlijk mijn kinderloze vriendinnen zijn ook net zo lief, maar B. deed het op het moment dat ik leeggelopen was over het eindeloze huishouden, de wasjes, het opruimen en het eeuwige politie agentje spelen naar mijn koters. En zij begreep het als geen ander.

Jouw kind heeft er ook een mama vriendin bij die door het vuur gaat

Vriendin H. is een geweldig toegewijde moeder die overal mee naartoe gaat en elk schoolreisje, opruimdag, hotdogmiddag-moment erbij is om haar kinderen te ondersteunen en vooral te genieten van de momenten die je samen hebt. En weet je wat? Ze is net zo lief, bezorgd en oplettend op haar kinderen als op mijn zoontje. Als ik zeg dat er maar iets op school gebeurd is met mijn zoontje, is ze al net zo’n havik als ikzelf.

Grieperig? Jouw mama vriendin is er voor je

Als geen ander begrijpt ze dat het niet zo prettig is om met een snothoofd, buikgriep of koppijn je kinderen om je heen te hebben. Ziek? Jouw kinderen hebben plots een speelafspraak met haar kinderen en bij het terugbrengen staat er gelijk ook een pan soep op tafel zodat je zelf niet hoeft te koken. Meer nog dan je partner, die het vooral erg vervelend en vermoeiend vinden voor zichzelf. Nee, je mama vriendin schiet meteen in de actieheld houding en regelt ‘t wel even.

Ze veroordelen jou en je relatie niet als je leegloopt over je partner

Of het nu gaat om de vieze was die je vent overal laat slingeren of de irreele verwachting dat de kinderen wel om 19.00 strak in bed zullen liggen als hij moe en laat van werk thuiskomt. Kleine irritaties of grotere issues? Jouw mama vriendin begrijpt je volkomen en als jij bij haar leegloopt begrijpt ze je en snapt ze zonder verdere woorden dat je huwelijk niet op klappen staat en je gewoon even stoom moet afblazen. Bij haar mag je je frustraties ventileren zonder dat ze daar veroordelend over zal zijn.

Clubjes en schema’s

Met wie kan je een ophaalschema uitwerken voor na school? Juist. Als jij ze naar zwemles brengt, dan regel ik de balletles en voetbalmiddag. Neem jij ze vrijdagmiddag mee naar huis, dan doe ik de woensdag. Zonder mama-op-school vriendin ben je lost.

Mama’s zorgen voor elkaar

Had je terloops laten vallen dat je dochtertje gek is op Frozen? Dan zal ze het niet nalaten om de laatste twee (overal uitverkochte) Frozen jurkjes op de kop te tikken voor haar dochter en de jouwe. Helpen met het verjaardagsfeestje en tien koters drie uur lang onder controle houden. Ze staat er. Met een cappucino aan de deur staan, terwijl ze haar zoontje langsbrengt voor een speeldate? Heel gewoon voor moeders onder elkaar.

Tweedehandsjes

Zijn jouw kinderen net iets jonger dan die van je mama maatje? Dan weet je al wat er komen gaat. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze met een zak te schattige kleertjes op de stoep staat. Of het Wheelybug bijtje waar haar kinderen nu echt zijn uitgegroeid. Kinderspullen gaan over van vriendin op vriendin. En ze weten wat kinderen en de mama’s leuk vinden.

Let’s talk about sex

Met andere moeders over seks (of het gebrek eraan) praten kan gewoon zonder dat je je hoeft te schamen. Je kunt er samen over lachen, over huilen en over wanhopen. Een tijdje geleden vertrouwde een vriendin me toe dat ze als het aan haar lag maanden lang zonder seks kon: ‘het is dat hij het wil, maar als het aan mij lag…’

Praten over het vege lijf

Of je nu een makkelijke of moeilijke zwangerschap hebt gehad, natuurlijk bent bevallen of via een keizersnee. Alleen met haar kun je uitgebreid praten over de kwaaltjes, effecten van 20 kilo aankomen en weer afvallen, uitgezakte bekken bodems, lekkende borsten en spataderen. Het maakt niet uit hoe detaillistisch en lang je erover wilt uitweiden. Het is zelfs een periode een van de favoriete onderwerpen.

* Koester je kinderloze vriendschappen ook, maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

Lees ook:

Bang dat de relatie tussen jou en vriendinnen verandert als je moeder wordt? 3 redenen om je daar geen zorgen over te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen