Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwangerschapskalender 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

7 weken zwanger – zwangerschapskalender

Als je zeven weken zwanger bent, weet je dit waarschijnlijk pas een klein maandje, of korter!

Je zwangerschap lijkt nog heel pril, maar in je baarmoeder en je hele lichaam verandert van alles. Een heel gek idee, want misschien voel je je nog helemaal niet zwanger!

Jouw baby in week 7

Je baby is weer verdubbeld in grootte ten opzichte van vorige week. De embryo is nu zo groot als een blauwe bes. Wel is je baby nog steeds een embryo, wat betekent dat hij of zij nog steeds een staartje heeft. Deze zal in de komende weken verdwijnen. Wat deze week nieuw is, zijn handjes en voetjes. Inclusief vingers. Het is aanwezig, maar vanzelfsprekend heel erg klein. De embryo is namelijk pas 1 centimeter groot. Toch gebeurt er van alles. Elke minuut maakt jouw baby 100 nieuwe cellen aan! De hersenen van je baby worden nu ontwikkeld, net zoals verdere ontwikkelingen aan het hartje.

Als je om welke reden dan ook een vroege inwendige echo laat maken, dan is vanaf 7 weken het kloppende hartje te zien! Maak je echter niet direct zorgen als je dit nog niet ziet. Veel vrouwen weten niet precies wanneer hun eisprong is geweest, waardoor het moeilijk is om te bepalen hoe lang je al zwanger bent. En in dit vroege stadium maken een paar dagen nog een groot verschil.

Jouw lichaam in week 7

Je bent pas 7 weken zwanger, maar het kan voor je gevoel al jaren duren. Je wilt heel graag meer informatie over jouw kleintje, maar de kans is groot dat je hier nog een of een paar weken op moet wachten. Probeer genoeg uit te rusten. Vooral het eerste trimester is uitputtend. Dit komt omdat dit de periode is waarin alle organen van je baby moeten worden gemaakt. Dit kost het lichaam veel energie.

Je baarmoeder is in de afgelopen 5 weken verdubbeld in omvang! Eet gezond en houd na het plassen je vaginale afscheiding in de gaten. Een toename van wit en taai slijm is alleen maar goed. Toch komt daarnaast bloedverlies -spotting- soms ook voor. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen ervaren spotting in het eerste trimester. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets mis is. De placenta wordt aangelegd en groeit groter. Hierbij kan soms een adertje geraakt worden. Toch kan bloedverlies ook een eerste signaal van een (naderende) miskraam zijn. Als je bloed verliest, hou dan in de gaten welke kleur het bloed heeft, hoe helder het is, hoeveel het is en of het meer of minder wordt en of het gepaard gaat met krampen. Laat het je verloskundige altijd even weten als je bloedverlies hebt.

Checklist 7 weken zwanger

  • Hoewel veel verloskundigen nog geen echo maken in week 7, is het verstandig om je alvast in te lezen over wat je kan verwachten tijdens deze eerste echo en je eerste afspraak bij de verloskundige.
  • Nu je 7 weken zwanger bent, is het verstandig om goed te kijken naar de zorgverzekering die je hebt. Lang niet alle zorgverzekeringen vergoeden standaard kraamhulp en bijvoorbeeld een ziekenhuisbevalling. Ben je zwanger tijdens een jaarwisseling? Dan is dat een goed moment om mogelijk over te stappen op een zorgverzekering die beter past bij jouw huidige situatie en wensen.

6 weken zwanger  –  8 weken zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme